Brokkoli krémleves
A brokkoli a többi káposztaféléhez hasonlóan C- és K-vitaminban igen gazdag: tíz deka nyers brokkoli a napi adagot fedezi mindkettőből.
A brokkoli a többi káposztaféléhez hasonlóan C- és K-vitaminban igen gazdag: tíz deka nyers brokkoli a napi adagot fedezi mindkettőből.
Ódzsasz: segíti a testszövet erősödését, növeli a vitalitást, megújítja a sejteket, szellemi leépülést gátolja, öregedés ellenszere. Akinek „ódzsasza van”: Kreatív, erős, vidám, békés, jó szívű. Hozzávalók: 10 szem mandulát áztass be vízbe este, reggel hántold le (lehet aprított mandulát is használni), tegyél hozzá csipetnyi kardamom-t fekete bors frissen őrölve 1 teás kanál méz 1 csésze tej (lehet zab-, rizstejjel vagy
Hozzávalók: 45 dkg főtt csicseriborsó, 2 ek olivaolaj, 1 kávéskanál hing (hagyma, fokmagyma helyett), 1/2 tk pirospaprika, 1 ek szezámmag, 2 ek citromlé, tengeri só. Elkészítés: A humuszkrém elkészítéséhez először villával törjük össze a csicseriborsót és adjuk hozzá az olajat. Fűszerezzük hinggel, pirospaprikával és sóval. A humuszkrémet hagyományosan nyers zöldségekkel előételként szolgálták fel keleten, pástétomként is kitűnő, de tölteléket is
A rizs olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej.
Hozzávalók: 3 ek napraforgóolaj, 4 ek teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dl tej, 25 dkg főzött csicseriborsó, 4 evőkanál szójaszósz. Elkészítés: A csicseriborsó pástétom elkészítéséhez először olajon pirítsuk meg a teljes kiőrlésű búzalisztet, majd forró tejjel engedjük fel. A már megfőtt csicseriborsót átpasszírozzuk és ezután a pirított liszttel gondosan összekeverjük. Szójaszósszal és egyéb más fűszerkeverékkel ízesítjük, tetszés szerint. Nagyon finom pirítóssal
A zabpehelyfasírt egyszerű és népszerű. Hozzávalók: 250 g zabpehely, 100 g tönkölymorzsa, 2 kávés kanál hing (hagyma helyett), 1 evőkanál mustár, fűszerpaprika, őrölt kömény, borsikafű, majoránna, só. Elkészítés: A zabpehelyfasírt elkészítéséhez először a zabpelyhet sós vízzel leforrázzuk, letakarjuk és hagyjuk megdagadni, majd kihűlni. Ha sok a víz, csepegtessük le. Ezután keverjük össze a hinggel, tönkölymorzsával, mustárral, fűszerekkel és a masszából
A zabpelyhes keksz tea és kakaó mellé is finom, könnyen és gyorsan elkészíthető ropogtatnivaló. Zárt dobozban sokáig elállhatna, ha maradna. Hozzávalók: (30-35 darabhoz) 10 dkg zabpelyhet, 20 dkg finomliszttel, 10 dkg barna cukorral, 1 púpozott mokkáskanálnyi fahéjjal és 1 lapos mokkáskanálnyi szódabikarbónával összekeverünk. 10 dkg ghí-t vagy vajat melegítsünk fel 7,5 dkg mézzel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez! Elkészítés:
Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a téli diétát úgy kell összeállítani, hogy változatosan fűszerezett, kevés sót tartalmazó meleg és melegítő hatású ételeket tartalmazzon. Reggelire együnk gabonakásákat (zabból, kukoricából, árpából, rizsből)! Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és egy kevés mézzel! Kerüljük a túl hideg, vagy a fagyasztott, hűtött ételeket, a túl sok tejterméket, főleg a joghurtot, és a hideg salátákat! A
Hing, asafoetida vagy aszatgyanta Keleti fűszer, bioboltokban kapható. Íze a fokhagyma, hagyma keverékére emlékeztet, de ez utóbbiakra érzékenyeknél a hing nem okoz kellemetlen gyomorpanaszokat. Adagolásával azonban bánjunk csínján, mivel nagyon átható illata és íze van. A hing gyógyhatással is rendelkezik: Segíti az emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női bajokra is javallott.
A tejszínes sárgaborsópüré összeállítása: 20 perc, főzése: 30 perc. Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg sárgaborsó, csicseriborsó vagy vörös lencse 1 nagy érett paradicsom 1-2 evőkanál tejszín 1,5 kávés kanál hing (Asafoetida – hagyma helyett) 4 evőkanál ghí (vagy vaj) 2 evőkanál felaprított koriander- vagy mentalevél 1 teáskanál só 1 teáskanál őrölt kurkuma 1 teáskanál őrölt chili 1 teáskanál reszelt gyömbér 2 teáskanál