Jógatradíció – mesterek


A hagyomány szerint a jóga egyidős az emberiség történetével s, hogy a tanítások fennmaradjanak, minden korban mester-tanítvány láncolatán keresztül terjedtek, és terjednek a mai napig is. A Jóga-szigetek egy ilyen élő mester-tanítvány láncolat részei.

„Tanítványnak lenni élmény. Egy megvilágosodott bölcs tanítványának lenni nagyszerű élmény. Egy olyan megvilágosodott bölcs tanítványának lenni, mint Gurudév Szvámí Sivánanda egyedülálló és különleges élmény.”

– Szvámí Vénkatésánanda

 

Szvámí SivánandaSzvámí Sivánanda

Szvámí Sivánanda Szaraszvatí (1887 – 1963) Indiai szent.

Indiában született, egész életét az emberek szolgálatába állította, a jóga és védanta tanításainak terjesztője. Ezekről a témákról több mint 300 könyvet írt élete során.

„A mi kultúránk tiszteli a Bölcsek, Látók és élő Istenek megszakítatlan láncolatának emlékezetét, hisz ők elevenítették fel bennünk is életünk célját. Évezredeken át őrizték, táplálták az Isten-megvalósítás fényét, hogy az ma is ragyoghasson. A tiszteletreméltó Srí Szvámí Sivánandadzsí Mahárádzs egyike volt ezen élő Isteneknek. Fényt hozott életünkbe ? hisz Ő Maga volt a Fény. Az Ő tekintete, szemeinek egyetlen pillantása elég volt rá, hogy felemeljen minket: kételyből a bizonyosságba, habozásból sziklaszilárd elhatározásba, kétségbeesésből a megoldásba. Eloszlatta a sötétséget. Erőt és fényt adott nekünk.”

– így emlékezik róla egy szintén megvilágosodott tanítványa: Szvámí Csidánanda

Sivánanda személyisége

Emlékek Szvámi Sivánanda életéből

Mentés

Srí Szvámí Visnu-dévánandaSzvámí Visnu-dévánanda

(1927 – 1993) Szvámí Sivánanda tanítványa, a Nemzetközi Sivánanda Jógaközpont és Ásram alapítója (Sivananda Yoga Vedanta Centre).

A hatha és radzsa jóga világszerte elismert hirdetője és több könyv szerzője. Rendíthetetlen békeharcos.

Neki köszönhetően a világ minden pontjára eljutottak a Sivánanda tanítások. Napjainkban a világban több mint 800 Sivánanda Jógaközpont található. Mindenhol otthon érezhetjük magunkat, mert mindenhol ugyanazzal, a Mester által kialakított rendszerrel találkozhatunk.

Hogyan találkoztam a Mesterrel

A béke küldetések

Ómkára - Veres AndrásVeres András – Ómkára

A magyarországi Sivánanda Jógaközpont alapítója.

Ő egyszerű oktatónak tartja magát, de az iránta érzett tiszteletünkből őt is a Mesterek mellett szeretnénk bemutatni, hiszen neki köszönhetjük, hogy ma Magyarországon mi is fürdőzhetünk Srí Szvámí Sivánanda tanításaiban.

Egy Jógaközpont születése

Mentés

Share This