A jóga öt alapelve


“Közelről megfigyelve Földünk modern lakóinak életstílusát, a jóga ősi bölcsességeit öt alapelv köré csoportosítottam, melyeket mindenki könnyedén beépíthet napi tevékenységei közé. Az alapelvek a következők: helyes testgyakorlás, helyes légzés, helyes relaxáció, helyes táplálkozás, pozitív gondolkodás (mély filozófia) és meditáció.” – Szvámí Visnu-dévánanda

1. Helyes testgyakorlásHelyes testgyakorlás - ászanák

“A jóga ászanái megerősítik az embert, megszabadítják Őt a betegségektől, egész lényét könnyűvé varázsolják.”

-Hatha Jóga Pradípiká

A jógapózok, vagy ászanák gyakorlásával szisztematikusan eddzük a test minden részét: megnyújtjuk és megerősítjük az izmokat és inakat, rugalmassá tesszük a gerincet és az ízületeket, felfrissítjük a vérkeringést és helyreállítjuk belső szerveink működését. Szilárddá, ugyanakkor könnyűvé teszi a testet a meditációhoz.

2. Helyes légzésHelyes légzés - pránájáma

“Amíg a lélegzet céltalanul kószál, addig az elme sem nyugodhat, de amint a lélegzet megnyugszik, vele az elme is lecsillapodik.”

-Hatha Jóga Pradípiká

A helyes légzésnek messzemenően a legfontosabb célja a prána, vagyis az életenergia összpontosítása, ami megnöveli az életerő szintjét. A prána szabályozása egyúttal az elme feletti uralom megszerzését is jelenti. A fizikai test minden betegsége még kifejlődése előtt legyőzhető a prána szabályozásával; ez a gyógyítás titkos tana. Felkészíti az elmét a meditációra.

3. Helyes relaxációHelyes relaxáció

“A lélek, mely az érzékek világában mozog, ugyanakkor harmóniában tartja az érzékeket… nyugalomra lel a csendességben.”

-Bhagavad Gítá

A relaxáció a test újratöltődésének természetes eszköze. Amikor a test és az elme túlterheltek, hatékonyságuk lecsökken. Ahhoz, hogy mindkettő munkáját szabályozni tudjuk, és kiegyensúlyozottá tegyük, meg kell tanulnunk gazdálkodni a testünk által előállított energiával, és a relaxáció elsősorban erre szolgál. A relaxáció alatt gyakorlatilag nincs prána-felhasználás. Csak igen kis mennyiség szükséges ahhoz, hogy a test alapvető funkciói tovább működjenek, a maradék viszont elraktározódik a szervezetben. A tökéletes relaxáció három rétegű, s magában foglalja a teljes fizikai, mentális és lelki ellazulást. Amíg mind a három létre nem jön, addig nem beszélhetünk tökéletes pihenésről.

4. Helyes táplálkozásHelyes táplálkozás

“A jógi legyen mértékletes az evésben, enélkül bármilyen bölcs is ő, nem érhet el sikert.”

-Siva Szamhitá

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják. A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

5. Pozitív gondolkodás és meditációPozitív gondolkodás és meditáció

“Meditáció alatt az érzések, vagy gondolatok akadály nélkül áramolnak akár a víz a folyómederben.”

Szvámi Visnu-dévánanda

A pozitív gondolkodás hozzásegít a negatív gondolatok eltávolításához, a meditáció lecsendesíti az elmét és végül eljuttat a gondolatokon túli birodalomba: az örök lét, tudás és boldogság forrásához.

A jóga alaptanfolyam ötödik órájától egy-egy alapelvvel részletesebben is foglalkozunk.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share This