Meditáció


Meditációs tanfolyam

„Meditáció nélkül nincs megismerés. A rendszeres meditációval fokozatos spirituális fejlődést érsz el, az isteni láng egyre fényesebben lobog benned. A meditáció a hallhatatlanság és az örök üdvösség elérésének egyetlen, királyi útja.

Hunyd be a szemed! Vond vissza az érzékeidet! Csendesítsd le az elmédet! Csitítsd el feltörő gondolataidat! Nyugtasd el elméd hullámait! Merülj el mélyen az Átmanban, az Önvalóban, a Legfőbb Lélekben, a fények Fényében, a napok Napjában! Minden tudás feltárul előtted, minden kétséged szertefoszlik, elméd gyötrelmei semmivé lesznek, és minden heves vita, indulatos szócsata abbamarad. Egyedül a dnyána (bölcsesség) marad.”

– Szvámí Sivánanda (részlet az Utak a boldogsághoz c. könyvből)

A meditációval képes lesz az ember először uralkodni, majd teljes egészében felülkerekedni testén, és elméjén. A meditáció az egyetlen módszer, mely végleges változásokat hoz lényünkben: kitöröl minden negatívumot.

Kivitelezés

Kényelmes meditációs pózban ülünk (szukhászana – könnyű ülés, szidhászana – tökéletes-, padmászana – lótuszülés), fejünk – nyakunk – hátunk egy vonalban. Figyelmünket befelé fordítjuk, légzésünkre figyelünk. Gondolatainkat elengedjük, kiválasztjuk a fókuszpontot, mely a két szemöldök között vagy a szívünk területén lehet, és kezdjük meg mantránk ismétlését. Pl. „AUM” mantra.

„AUM, ez a mindenséget magában foglaló időtlen rezgés, ami volt, ami van, ami lesz.” – Múndákja Upanisád

Ide kattintva megismerheted a meditáció 12 pontját, melyet Szvámí Visnu-dévánanda állított össze.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam kilencedik foglalkozásán tanuljuk, a meditációs tanfolyamon részletesebben ismerkedhetsz meg a meditációval. A csendes meditáció foglalkozásokon és a gongmeditáción csoportban gyakorolhatod a meditációt.


Meditációs foglalkozások

JÓGA ALAPTANFOLYAM kezdőknek

JÓGA ALAPTANFOLYAM

Ha az ászanák, pránájáma szavak számodra “kínaiul” hangzanak ne ijedj meg! Kezdheted a kezdő tanfolyam órákkal: a jóga alaptanfolyamunkkal, amit mesterünk, Szvámí Sivánanda állított össze.

A 10 alkalomból álló kezdő tanfolyam során megtanulhatod:

  • a 12 alaptesthelyzetet (ezek az ászanák),
  • a légzőgyakorlatokat (ezek összefoglaló neve a pránájáma) és
  • a helyes relaxációt.

A rövid elméleti részek segítenek majd megérteni a jóga egészét, betekintést kapsz a jóga filozófiába, a jógi táplálkozásba, a pozitív gondolkodásba és meditációba.

meditáció

MEDITÁCIÓS JÓGATANFOLYAM

A meditációs jógatanfolyamon mélyebben megismerkedhetünk a meditáció elméletével és gyakorlatával, valamint előkészítjük az önálló meditálás folyamatát.

A meditáció célja, hogy az ember összekapcsolódjon valódi Önvalójával, melynek természete a szat (öröklét), csid (mindennek a tudása), ánanda (soha véget nem érő boldogság). A meditációnak azonban számos jótékony mellékhatása van.

csakra meditáció

CSAKRAMEDITÁCIÓ

A csakrameditáció nagyon kellemes és rendkívül hatékony eszköze a jógának. A csakrameditáció végére megtapasztalhatjuk természetes, teljes állapotunkat (béke, szeretet, harmónia, boldogság). Ahogy az energia rendszerünket harmonizáljuk, a mentális és fizikai folyamatok is követik, ezért beindulnak az öngyógyító folyamatok minden szinten. A vezetett csakrameditációban a csakrák működését harmonizáljuk vizualizációval (ahol a gondolat, ott az energia is), közben az energiaközponthoz tartozó mantrát…

csendes meditáció

 Csendes meditáció

“Meditáció nélkül nincs megismerés. A rendszeres meditációval fokozatos spirituális fejlődést érsz el, az isteni láng egyre fényesebben lobog benned. A meditáció a hallhatatlanság és az örök üdvösség elérésének egyetlen, királyi útja.”

Gyere, gyakoroljunk együtt!

gongmeditáció

Gongmeditáció

“A Gong az emberi elme első és utolsó hangszere. Egyetlen dolog van csak, amely feleslegessé teheti és irányíthatja az emberi elmét a Gong hangja.” – Bajan yogi

csakra meditáció

LEGJOBB MEDITÁCIÓS IDŐPONTOK

A meditálásra legalkalmasabb időpontokat gyűjtöttük össze Neked…

folytatás…
Share This