JÓGA tippek


jóga tippek

A jóga tippek segítséget nyújtanak a jógázáshoz.

Előkészületek

Ha otthon is szeretnéd gyakorolni a jógát, érdemes beszerezned egy jógaszőnyeget, vagy egy nagyobb puha takarót, ami nem csúszik. A gyakorláshoz egy vastagabb szőnyeg is alkalmas, ugyanakkor ügyelj arra, hogy ez a szőnyeg legyen tiszta, amikor jógázásra használod.

A jógázást kezd mindig mentális felkészüléssel. Ehhez segít egy mantra vagy fohász.

Étkezés

A jóga gyakorlatok végzéséhez a legelőnyösebb az üres gyomor, ezért törekedj arra, hogy a gyakorlás kezdete előtt 2-3 órával egyél utoljára.
A jógához legalkalmasabb ételek csoportját itt találod.

Öltözet

Nadrágod derékban legyen laza, a felsőd kényelmes, a relaxációhoz igény szerint legyen kéznél egy takaró, vagy pulóver.

Telefon

A jógázás előtt kapcsold ki, vagy halkítsd le a mobilod! Szenteld ezt az időt magadnak!

Egészségügyi problémák

A jóga mindenkinek szól kortól, nemtől, testalkattól, vallástól stb. függetlenül. Kérünk azonban, hogy tájékoztasd az oktatót, ha bármilyen egészségügyi problémád, mozgásszervi panaszod van, ha menstruálsz, illetve ha várandós vagy. Ennek megfelelően megtanulhatod, hogy hogyan változtasd az egyes gyakorlatokat magadra szabva.
Az otthoni gyakorlásnál is tartsd ezt szemelőtt.

Gyakorlás

A gyakorlásban fontos az ászanák, a relaxáció és pránájámák megfelelő aránya.
Akkor jógáztál helyesen, ha a gyakorlás után könnyűnek és energikusnak érzed magad. Ellenkező esetben egyeztess a jógaoktatóddal, hogy min kell változtatnod.
A rendszeres gyakorlásban a legfontosabb a MEDITÁCIÓ. Tehát ha másra nem is jut mindennap időd, ez legyen mindig a legfontosabb.
Ezután végezz napüdvözletet, majd pihenés után kezdheted az ászanákat. Válassz a risikési 12-15 alapászana közül, kihagyhatsz egyes pózokat, de fontos, hogy a sorrend megmaradjon.
Ezt követően végezd a pránájámákat: kapálabhátit és az anulómavilómát, a jógaoktatóddal megbeszéltek szerint.
Hagyj időt magadnak a relaxációra is. Végezd az ellazító szavakkal egyes szám első személyben, vagy csak figyeld a légzésedet 5-10 percig.

Meditáció

A meditációhoz érdemes kialakítani egy saját meditációs helyet, amit csak Te használsz, hogy a meditáció által keletkezett pozitív rezgések itt megmaradjanak és támogassák a meditációban való fejlődésedet. A meditáció 12 pontját ide kattintva találod.

Egyéb kérdésekkel fordulj hozzánk bizalommal.

Share This