Jóga és Istenség


Jóga és Istenség

Ezen az oldalon a Jóga és Istenség kapcsolatáról olvashatsz.

„Az emberi természet lényege, egy örökké szabad, örökké tiszta, tökéletes, halhatatlan, spirituális lény. Érezd meg, hogy Te vagy a Halhatatlan Önvaló, az ÉN. Ha ebben az emelkedett tudatban élsz, életed minden pillanatában leírhatatlan öröm vár rád, mert a Lélek határtalan szabadságát tapasztalod. Erre jogosít fel születésed, ez életed értelme, a végső cél.”
– Srí Szvámí Sivánanda

A jóga nem vallás, ugyanakkor filozófiája minden vallás tisztelője. Minden Szentet, vallásalapítót az EGY Legfelsőbb Lélek (Brahman / Átman), megtestesülésének tekint, akik azért hagyták szent lábnyomukat itt a Földön, hogy minket felemeljenek. A jóga megtanít minket arra, hogy a vallásokban az EGYséget lássuk a különbözőség helyett.

“Isten áthatja az egész univerzumot. Ő jár a koldus öltözékében, ő nyöszörög fájdalmasan a beteg ember alakjában. Ő az, aki rongyosan vándorol az erdőben. Nyisd ki a szemed! Lásd meg Őt mindenben! Szolgáld Őt mindenben! Szeresd Őt mindenben! Érezd az isteni jelenlétet mindenhol – minden formában, minden gondolatban, minden érzésben és megérzésben, minden mozdulatban, minden érzelemben! Ha Istent az érzékszerveken keresztül tapasztalod, akkor anyag, ha az értelmen keresztül, akkor elme, ha a szellemen keresztül, akkor az Átman vagy Önvaló.

Az Úr benned lakozik. Ő a belső vezető, az antarjámí, aki vigyázza és irányítja az életedet. Ő benned él, te pedig Benne élsz. Nagyon közel van hozzád; egyáltalán nincs távol. Közelebb van hozzád, mint te saját magadhoz. Kezdetben azt hitted, hogy Őt csak a Kailásza hegyen, Rámésvaramban, Mekkában, Jeruzsálemben, az égben vagy a mennyekben találhatod meg. Nagyon ködös elképzeléseid voltak Róla. Ez a test az Ő mozgó temploma. A legszentebb hely szíved mélyén található. Hunyd be a szemed! Vond vissza az indrijákat (érzékszerveidet) a külvilág tárgyairól! Keresd Őt a szívedben egyhegyű elmével, odaadással és tiszta szeretettel! Biztos, hogy meg fogod találni. Kitárt karokkal vár, hogy magához öleljen.”
– Srí Szvámí Sivánanda (Utak a boldogsághoz c. könyve)

A Bhagavad Gítában az Úr Krisna kijelenti, hogy időről időre megszületik azért, hogy felemelkedést hozzon az emberiség számára, s megmutassa a Legfelsőbbhöz vezető utat. Így lehetünk tanúi a nagy Megváltók eljövetelének.

„Krisztus, Krisna, Buddha és Mohammed mind ugyanahhoz a kapuhoz vezetnek el bennünket, ami a SZERETET Mennyországába nyílik – a szeretetébe, ami nem ismeri a gyűlöletet, ahogy a nap fénye sem ismeri a sötétséget.”
– Srí Szvámí Sivánanda

Az alábbiakban az EGY megannyi megnyilvánulásáról, a minket átható energiáiról találsz rövid leírásokat.
Igyekeztünk összegyűjteni ezen isteni minőségekhez tartozó mantrákat (hangokba zárt isteni erő) is, melyeket a magyar hangképzésnek megfelelően írtunk le.

Istenségek


Share This