Jógikus receptek


Jógikus receptek

A Bhagavad Gítában mondja Srí Krisna:

„A jóság minőségében (szattva) levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, gyarapító és ízes.” (Bg. 17.8.)

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.

A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

Melyek ezek az ételek?

Szattvikus – tiszta táplálékok
Táplálják és tisztítják a testet, az elmére nyugtató hatással vannak: gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, méz, tej és tejtermékek.
Receptjeink alapanyagai ezek lesznek.

Mely ételek fogyasztását kerüljük?

Radzsaszikus – nyugtalanító ételek
Az elmét nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik, a testben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, ízületi gyulladás stb.). Ilyen ételek a: hal, tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, erős stb.), forró, vagy fagyos ételek (például fagyi).

Tamaszikus – tisztátalan ételek
Az elmében kifejezetten sötét gondolatokat ébresztenek, önvádaskodóvá, bizalmatlanná teszik az elmét, a testet tunyává, lustává, az idült betegség állandósul. Ilyenek a: hús, alkohol, kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma (a hagymát hinggel helyettesíthetjük).

Hiányzik-e valami a vegetáriánus étrendből?

Semmi sem hiányzik
A vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenő életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot. Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12 vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje és energia bevitelével, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel. E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas-, B12-vitamin- és fehérjemennyiséghez.

Ékádasí napok

…azaz jógikus böjtnapok

Az „ékádasí” tizenegyediket jelent. Az elnevezés a holdtölte és az újhold utáni 11. napra utal. Ezeken a napokon könnyebben tudjuk gyakorolni a spirituális gyakorlatokat (imádság, meditáció stb.). Érdemes böjtöt tartani, befelé fordulni. Már az is böjtnek számít, ha ilyenkor elhagyjuk a gabonákat és a hüvelyeseket az ételeinkből. Kerüljük az utazást és a világi tevékenységet amennyire lehet. Az aktuális ékádasí napokat itt találod.

Néhány jó tanács

Hol lehet beszerezni a receptekhez a fűszereket?

A fűszereket be lehet szerezni bio boltokban, Herbária üzletekben, vagy olyan boltokban, ahol más nemzetek ételeit is árulják (például Tesco).

Bio élelmiszerek?

A nagy számok törvénye alapján, ha a táplálékunk legalább 60%-a bio gazdaságból származik, már nem halmozunk fel salakanyagot, mérget a szervezetben (vegyszerek). Az ilyen arányban bevitt szattvikus étel táplál és tisztít egyben.

Arra minimálisan törekedjünk, hogy legalább a gabonáink bio gazdaságból származzanak, különösen a teljes kiőrlésű lisztek.

A legjobb közömbösítő módszer

Teljesen nem tudjuk kizárni a vegyszereket az ételeinkből, de van egy nagyon hatékony módszer arra, hogy amit megeszünk teljesen tiszta legyen. Az első természetesen az, hogy a fent említett szattvikus alapanyagokat használjuk az ételek elkészítéséhez. A második, hogy úgy készítsük el, mintha a bennünk lakozó Legfőbb Jó örömére tennénk. Miután elkészült ajánljuk fel neki. Ezáltal megtisztul az étel és praszadám lesz belőle, azaz Isten kegyelme. Ekkor az Isteni étel maradékát esszük, amit Ő „meghagyott” nekünk, fogyasszuk el hálával a szívünkben.

Felajánlási mantra:

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Mentés

Mentés


Levesek

Saláták

Mentés

Mentés


Krémek – Mártások


Főételek


Desszertek


Kenyerek


Sós sütemények


Egyéb, a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tudnivalók


Share This