Semmi sem hiányzik

Az alábbi cikkből megtudhatjuk, hogy semmi sem hiányzik  a vegetáriánus étrendből.

A vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenő életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot.

Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12-vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje és energia bevitelével, és csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel.

E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas-, B12-vitamin- és fehérjemennyiséghez.

Vas

Nagyon fontos szerepet játszik a vörösvérsejt képződésében és működésében, felszívódását a C-vitamin segíti. Főbb étrendi forrásai: tej, teljes kiőrlésű búzaliszt, olajos magvak, mák, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, mazsola, áfonya, szeder, málna, meggy, paradicsom, spenót, brokkoli, zöldborsó, sütőtök, cékla, káposzta, paprika.

B12-vitamin

A vörösvérsejtek érési folyamatához szükséges vízben oldódó vitamin. Főbb forrásai: tejtermékek, leveles zöldségek, savanyított zöldségek, számos gyógynövény. Esszenciális fehérjék: Elsőrendű fehérjéknek nevezzük azokat az aminosav-forrásokat, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat. A biológiai érték (az összes aminosav százalékos aránya) tekintetében a legjobb fehérjeforrásnak a tej számít, amely 100%-ban tartalmazza ezeket az aminosavakat. Ezt követi a sajt és a savanyú tejtermékek csoportja 85-90%-kal, a szója biológiai értéke 80% körüli, a bab, a lencse, a sárgaborsó, a burgonya és a teljes kiőrlésű búzaliszt pedig 60-75%-os értékű.

Antioxidánsok

A káros hatású, a sejtek öregedését gyorsító oxigéngyököket kötik meg a szervezetben. Fő képviselőik: A C- és az E-vitamin. A vízben oldódó C-vitamin nagyobb mennyiségben található meg a grapefruitban, a narancsban, a citromban, a málnában, a barackban, a csipkebogyóban, a zöldségek közül pedig a paprikában, a brokkoliban, a káposztában és a paradicsomban. A zsírban oldódó E-vitamin fő forrásai a gabonacsírák, a teljes kiőrlésű búzaliszt, az olajos magvak, a tejtermékek, a leveles zöldségek, a zöldbab és a zöldborsó.

Kardioprotektív hatású anyagok

A szív- és érrendszeri betegségek fő rizikótényezőit, az emelkedett koleszterinszintet és a magas vérnyomást csökkentik. Ide tartozik a kálium, a kalcium és a magnézium. A kálium a tejtermékeken kívül a legnagyobb mennyiségben növényi tápanyagokban található meg, olyanokban mint a burgonya, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab, a káposzta, a kelbimbó, a karfiol, a sütőtök, a paprika, a paradicsom, a gyümölcsök közül pedig a banán, a mazsola, az alma és a barack. A kalcium fő forrásai a tejtermékek, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű búza, a spenót, a káposzta, a brokkoli, a bab és az aszalt gyümölcsök. A magnézium nagyobb mennyiségben a tejtermékekben, az olajos magvakban, a búzacsírában, a búzakorpában, a rozsban és a hüvelyesekben található meg.

Rostok

A magas rosttartalmú ételek csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát. Alacsony energiatartalmuknál és magas vízkötő képességüknél fogva a testsúly csökkentéséhez és az optimális bélműködéshez is elengedhetetlenek. Forrásai a zöldség- és főzelékfélék, a búza- és zabkorpa, a zabpehely és a gyümölcsök túlnyomó része.

Eredeti cikk a VegaFutár Hírlevelében.