Gerincbarát jógatanfolyam

Gerincbarát Jógatanfolyam

“A test rugalmassága – elsősorban a gerincoszlopé – és az elme rugalmassága kölcsönhatásban vannak egymással.”- Szvámí Visnu-dévánanda

A gerincoszlop a fizikai test legnagyobb teherviselője. Minden szokás, feszültség és élethelyzet nyomot hagy rajta. Egy idő után valahol meggyengül a szerkezet: a szorongás a nyakizmokban, a vállakban, a súlyos teher cipelése a derekunkban fájdalom formájában jelentkezik.

Ahány ember, annyi féle életforma, annyi élethelyzet és annyi szokás. A jóga minden aspektusa segít a felgyorsult világ stresszeinek oldásában. De minden ember más. Mindenkinek más történés okoz feszültséget és más tevékenység ad megnyugvást.

A Gerincbarát jóga alaptanfolyam ezeket az elveket tartja szem előtt. Az általános jóga alapismereteken túl egyéni igények szerint taníz meg a helyes testgyakorlásra, hogy a test edzése jobb közérzetet, fájdalommentes életet adjon. Bátran vállalható a gerinc betegségei vagy tartáshibák kialakulása után is.
Segít megérteni, hogy mi zajlik a testben (mit jelent például a porckorongsérv) és hogyan tudunk helyesen gyakorolni, hogy az állapot javuljon, a hétköznapok élhetőbbé váljanak.

“Alapvetően a jógatechnikák szintézise az, ami megtestesíti nemcsak a számos módszert, melyek teljesen megelevenítik a testet, hogy az megőrizze erejét, energiáját, vitalitását, hanem ellenőrzés alá vonja az elme kifelé irányuló hajlamát is. Javítja az intellektuális képességeket, de ezek mellett magában foglalja a meditációt és az önmegvalósítás folyamatát, melyekhez az ászanák (testgyakorlatok) és a pránájámák (légzés szabályozás) megteremtik az egyéni feltételeket és képességeket.”

“Az ászanák nem pusztán testgyakorlatok. A test és az elme szoros kapcsolatban vannak egymással, ezért a különféle testhelyzetek arra valók, hogy a prána, az életenergia akadálymentesen, könnyedén áramolhasson. Természetesen vannak egyéb jótékony hatások is, mint pl. a ragyogó fizikai egészség, a megnövekedett izomhossz, izomerő és a tartási hibák kijavítása. Mindenféle mellékes jó hatásai is vannak, de az ászanák célja mégis, az hogy ezt az energiát a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintig emeljék.”

– Szvámí Visnu-dévánanda

Felépítés

A 10 alkalomból álló tanfolyamon az alaptanfolyami ismereteken kívül foglalkozni fogunk:

  • a gerinc anatómiájával, a gerincet érintő aktuális kórtani problémákkal (a csoport összetétele adja az aktualitást),
  • a gerinc átfogó, kíméletes mobilizásával, mellyel elősegítjük annak rugalmasságát,
  • a gerincoszlop helyes tartásában szerepet játszó fontos izomcsoportok – kiemelten a mély hátizmok – megerősítésével és nyújtásával,
  • az alaptanfolyamon tanult alap-testtartások (ászanák) kifejezetten személyre (gerincre) szabott variációinak megismerésével.

A tanfolyamot gyógyító és megelőző céllal egyaránt ajánljuk!

Fontos! Akut problémával, gyulladás, erős fájdalom, kétoldali végtagzsibbadás esetén forduljon szakemberhez!

Ha már kialakult betegséged van, kérünk, hogy hozd magaddal az orvosi leleteidet az első órára, hogy a tanulást és gyakorlást egyénre szabottan tudjuk kialakítani!

ÁRAK

Jelentkezés

A hozzád legközelebb eső Jóga-sziget ÓRARENDjében a foglalkozásra kattintva be tudsz jelentkezni.

Kutír Jóga-sziget

A Kutír Jóga-sziget Budaörs kertváros részében található, a budaörsi Sportcsarnok közelében. Tömegközlekedéssel és autóval jól megközelíthető helyen, ingyenes parkolási lehetőséggel. Jógafoglalkozásaink kis létszámúak, családias hangulatúak, minden korosztály számára nyitottak. Jó idő esetén a kertben is van lehetőség a jógaórák megtartására. Az ÓRAREND-re kattintva be is jelentkezhetsz a foglalkozásra. Várunk szeretettel mindenkit a Kutír Jóga-szigeten, a helyen ahol a jógát elsajátíthatod.