Sivánanda jógatradíció

A Sivánanda jógatradíció Srí Szvámí Sivánanda nevéhez fűződik, akit már életében szentnek és megvilágosodott bölcsnek tekintettek (dzsívanmukta).

A világ minden részéről özönlöttek hozzá a keresők és ma is emberek millióit inspirálnak tanításai.
Egy 20. századi jógi volt, aki felismerte, hogy a jóga tanításait nem szabad titokban tartani, hanem meg kell osztani mindenkivel. Ezért kiírt magából mindent, amit a jógáról tudni kell. Megvilágosodott éveiben több mint 300 könyvet írt.

Amikor pedig tanítványait késznek találta, elküldte őket a világ minden részére, hogy szolgálják az emberiséget, osszák meg a jóga tanításait velük.

Szvámí Vénkatésánanda: Sivánanda Jógája

Srí Szvámí Sivánanda„Siva (Szvámí Sivánanda) jógája a neked legmegfelelőbb jóga.
Ő mindenkiben ott lakozik, s ezért tisztában van mindnyájunk képességeivel és gyengeségeivel. Nem kéri, hogy hagyjuk el a vallásunkat, vagy adjuk fel az állásunkat. Azt érezteti velünk, hogy eddig is a jógát gyakoroltuk, s csak annyi a feladatunk, hogy ugyanezt folytassuk tovább energikusan, egy-két apró kiegészítést hozzátéve! Rejtélyes és csodás módon gondoskodik legnagyobb szükségletünkről, istenivé varázsolja életünket, és onnan, ahol vagyunk elvezet Istenhez, és mi mindvégig azt érezzük, hogy a saját akaratunkból tettük meg az utat, és nem ő vezetett fülön fogva.

Siva felismeri, hogy minden embernek megvan a maga vallása, hogy minden embernek külön jóga kell. Ezért a világ összes vallását beleszőtte a tanításaiba és az összes lehetséges jógát, ami az emberiségnek át lett adva. Mindezek tökélyre vannak fejlesztve a Sivánanda Jógában. A bölcs, aki kozmikus látással, kozmikus szeretettel és kozmikus tudattal bír, minden jógát részletesen tárgyal, és írásaiban megadja nekünk ezek esszenciáját. Ami azonban figyelemre méltó az az, hogy mialatt egy bizonyos jógát dicsőít egy bizonyos írásmű alapján, azalatt szép csendben belecsepegtet néhány létfontosságú elemet a többi jógából is, így alakítva ki egy szintézist, amelyben egy adott jóga dominál.
Ez röviden összefoglalva a Sivánanda Jóga; a Szintézis Jógája. Mindig azt hangsúlyozza, hogy az ember személyiségének egyoldalú fejlődése nem kívánatos. Mindenkinek van egy feje, szíve és kezei; mindenki gondolkodik, érez és cselekszik. Néhány emberben az egyik a hangsúlyos, a többiekben a másik. A Sivánanda Jóga ezt szem előtt tartja, és ezért ez mindenki jógája.”

 Sivánanda jóga = Jógaszintézis

 • a fej a dnyána jóga (tudás)
 • a szív a bhakti jóga (szeretet)
 • a kéz a karma jóga (cselekvés)
 • rádzsa jóga (az elme feletti uralom) (ezen belül hatha jóga, kundaliní jóga)

„Válaszd ki a hozzád legközelebb álló ösvényt, de vidd mellette a többit is! Így gyors spirituális fejlődésre teszel szert.” – Szvámí Sivánanda

Tanításának esszenciája

„Szolgálj, szeress, adj, tisztulj, meditálj, légy jó, tégy jót, valósítsd meg Önmagad!”

Tanításait a tradíció őrzi, vagyis a mai napig tanítványai által jut el hozzánk.
Mi is ebben a tudásban részesültünk és adjuk tovább töretlenül.

Hogyan jutottak el a tanításai a nyugati világba, hozzánk?

Az 1950-es évek végén küldte el egyik tanítványát Szvámí Visnu-dévánandát Kanadába, hogy az ott élő embereknek is segítségére legyenek a jóga tanításai. Ő alapította meg a Sivánanda Jóga Védanta szervezetet, melynek ma a világban több mint 800 képviselete van.

Magyarországra 1996-ban jutott el Ómkára Veres Andrásnak köszönhetően. Ő alapította a Sivánanda Jógaközpontot Budapesten és Ásramot Pilisszentléleken.

Hogyan működik ez ma a gyakorlatban?

Szvámi Visnu-dévánanda a nyugati ember életmódját megvizsgálva a jóga tanításait 5 alapelv köré csoportosította, melyek a következők:

 1. helyes testgyakorlás (risikési 12 alapászana)
 2. helyes légzés (pránájámák)
 3. helyes relaxáció (háromszintű)
 4. helyes táplálkozás
 5. pozitív gondolkodás és meditáció

Ezekre az alapelvekre épül a Sivánanda jóga alaptanfolyam.

A megtanultakat gyakorló foglalkozásokon gyakorolják a tanítványok. Minden foglalkozáson megjelenik a mantra éneklés, vagyis a bhakti jóga is.

A Sivánanda jóga sajátosságai

 • tanfolyam jelleggel tanítjuk meg a jógaéletmódot, egyénre szabottan tudjuk kialakítani a gyakorlást,
 • az ászana sor a csakrákat felülről lefelé stimulálja, ahogy a finom energia a sűrű felé halad, vagy megközelíthetjük az elemek kialakulásának sorrendje felől is (amik szintén az energiaközpontokhoz tartoznak): éter, levegő, tűz, víz, föld. Az óra végi relaxációval, pedig alulról felfelé újra visszavezetjük az energiát a szahaszrára csakrához, amely az Önvalóval vagy a forrással tartja fent a kapcsolatot.
 • az oktatók nem jógáznak együtt a tanulókkal, hanem a tanulók behunyt szemmel hallgatják a vezényszavakat és befelé tudnak figyelni a gyakorlatokra. Az oktató feladata, hogy körbejárjon és segítsen, akinek kell.

Gyere, ismerkedj meg közelebbről is a Sivánanda jógatradícióval a Jóga-szigeteken és Sivananda Jógaközpontban!

Mentés

Mentés