Kapálabháti

KapálabhátiA Kapálabháti egyike a hat Krijának, azaz a jóga hat tisztító gyakorlatának, emellett természetesen pránájáma (légzőgyakorlat) is.

A hirtelen erővel végzett kilégzések megszabadítják a tüdő legalsó részét is az elhasznált levegőtől, s ezzel szabaddá teszik az utat még több oxigéndús, friss levegő beáramlásához, vagyis alaposan megtisztítják az egész légzőrendszert. Kezdjük minden nap ezzel a csodálatosan frissítő hatású pránájámával a gyakorlást! Nevének szó szerinti fordítása „ragyogó koponya” és ez nem véletlen: hiszen, amint megnövekszik az oxigén mennyisége a szervezetben, az elme kitisztul és a koncentrációs készség megerősödik.

KIVITELEZÉS

A kapálabháti gyakorlat maga, gyors egymásutánban következő kilégzések és belégzések sorozata, melyeket hosszabb légzésvisszatartás követ. Kilégzésnél hasizmunkat hirtelen, nagy erővel behúzzuk, rekeszizmunkat felnyomjuk és a levegőt kipréseljük a tüdőből; belégzés közben ezzel szemben elernyesztjük az összehúzott izmokat s hagyjuk, hogy a tüdő friss levegővel töltődjön fel.
A kilégzések legyenek rövidek, aktívak és jól hallhatóak, a belégzések pedig kicsit hosszabbak, passzívak és csöndesek. Kezdje a gyakorlást 3 körrel, mindegyikben 20 pumpálással és fokozatosan emelje a pumpálások számát egészen 60-ig!
A levegőt addig tartsuk bent, amíg nem okoz kellemetlenséget.

JÓTÉKONY HATÁSOK

A rekeszizom folyamatos fel-le történő mozgatása erősíti a gyomrot, a szívet és a májat. Erősíti az egész légzőrendszert, a hörgőkben lévő vértolulást és görcsöt megszünteti, ezáltal enyhülnek, idővel megszűnnek az asztmás panaszok. Rendszeres gyakorlója virágzó életerőnek és egészségnek örvend, a jó kedv érzését adja.

NEM AJÁNLOTT

A kapálabháti gyakorlatot otthon csak az oktató jóváhagyásával szabad gyakorolni. Ha rosszul gyakoroljuk be, akkor jótékony hatások helyett kárt okozhatunk magunkban.
Asztmás roham alatt tilos végezni.
Kismamák nem gyakorolhatják.
Magas vérnyomással sem szabad végezni.

MIKOR TANULJUK?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam hatodik foglalkozásán tanuljuk.