Társult SIVANANDA Jógaközpont

Társult Sivananda Jógaközpont vagyunk

„Szolgálj, szeress, adj, tisztulj, meditálj, légy jó, tégy jót, valósítsd meg Önmagad!”
– Srí Szvámí Sivánanda

Minden Társult Sivananda Jógaközpont vagy jógaoktató missziójának tekinti, ezen tanítások átadását és a velük való azonosulást.

Magyarországon először 1995-ben a Sivananda Jógaközpont indította el ezt a missziót, Ómkára Veres András vezető jógaoktató erőfeszítéseinek köszönhetően. A Jóga-szigetek Társult SIVANANDA Jógaközpontok.

A misszió megvalósítását a szellemisége biztosítja.

A Sivánanda Jóga alapja a jógaszintézis, mely a négy fő jógaág (dnyána jóga, rádzsa jóga (hatha jóga), bhakti jóga, karma jóga) kombinációjára épül.

A gyakorlati jógaoktatás és tudásátadás alapját a magyar nyelvű Sivánanda jógaoktatói kézikönyv, Szvámí Sivánanda és Szvámí Visnu-dévánanda írásai képezik.

A jógaoktatás nem más, mint az isteni energia áramlásához szükséges feltételek megteremtése.

A Sivánanda Jóga hiteles, mert hiteles mesterektől származik. A saját életünkkel, mint Sivánanda jógaoktatóknak is ezt a hitelességet kell képviselnünk.

A jóga gyakorló óráknak nagyon fontos és elhagyhatatlan részei a relaxációk, a mantra éneklés, az imádkozás és a tiszteletadás a Mesterek felé.

Jógaoktatásunkat a Sivánanda Jógaoktatói Kézikönyvre építjük. Különös tekintettel a hatha jógarész első három fejezetére, mely a Szvámí Visnu-dévánanda által összeállított Sivánanda alapfoglalkozás elemeit, sorrendjét és a jógaórák megtartásának általános útmutatóit tartalmazzák. (A Sivananda Jógaközpont gondoskodik arról, hogy Sivánanda Jógaoktatói Kézikönyv legfrissebb változata eljusson a társult tagokhoz).

Tudjuk, hogy amíg tisztelettel ezeket továbbadjuk, addig Sivánanda mester áldása van rajtunk. Az oktatásban nem a megtanultakon van a hangsúly, hanem azon, hogy eszközzé váljunk Gurudév kezében. Nem a gyakorlatok sokféleségén, hanem a Mesterek által ránk hagyott gyakorlatok kivitelezési módján van a fő hangsúly.

Nemcsak jógaórákat adunk, hanem spirituális közösséget építünk, amely a törekvőknek a jógaúton való előrehaladását nagyban segíti.

Nem üzleti, hanem missziós szemléletű jógaiskola vagyunk. Fő motivációnk az önzetlen segítség.

Nem kötődünk valláshoz. Mesterünk szerint az igazi vallás a szív vallása, mely minden vallásban közös. Törekszünk mindenkit egyformán elfogadni, hiszen mindenki Átman (Tiszta Önvaló). – részletek a Társult Sivananda Jógaközpont és Jógaoktató Alkotmányból.

Mentés