Kukoricás kenyér

Kukoricás kenyér

Gyors és csábító köztes megoldás a kenyér és a sütemény között. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricás kenyér általában enyhén morzsálódik.

Kukorica jótékony hatásai

A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.

Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét

Ájurvédikus szempontból:
Jó a kaphának és a vátának, de pitta kibillenéskor kerülni kell, ilyenkor a friss kukorica ajánlott.

Hozzávalók:

  • 450 g kukoricaliszt
  • 275 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g korpapehely, összezúzva
  • 1 ½ tk. sütőpor
  • 1 ½ tk. szódabikarbóna
  • ¾ tk. só
  • 225 ml olaj vagy ghí
  • 55 ml méz
  • 500 ml tej vagy víz

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Olajozzunk ki két kb. 1 kg-os kenyérsütő formát. Keverjük össze egy tálban a kukoricalisztet, teljes kiőrlésű lisztet, korpapelyhet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, mézet és a tejet (vagy vizet). Keverjük a száraz alapanyagokat az olajos mézet tejbe. Folyékony legyen, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá tejet. Öntsük a kiolajozott kenyérsütő formákba és süssük 10 percig. Csökkentsük a hőfokot 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat) és süssük arany barnára (még kb. 40 perc).

Variáció

Ebből a tésztából muffint is lehet sütni. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Vékonyan olajozzuk ki a nagy muffinformákat és kb. 2/3-ig töltsük meg a tésztakeverékkel. Süssük 10 percig, majd csökkentsük a sütő hőfokát 170 fokra (gázsütőn 3-as fokozatra). Hagyjuk sülni még 20-30 percig, amíg a muffinok aranybarnák lesznek és megnőnek. Hagyjuk hűlni rövid ideg, majd borítsuk a rácsra.

24 muffin lesz belőle.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.