Kukoricás kenyér
Kukoricás kenyér
Gyors és csábító köztes megoldás a kenyér és a sütemény között. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricás kenyér általában enyhén morzsálódik.
Kukorica jótékony hatásai
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.
Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét
Ájurvédikus szempontból:
Jó a kaphának és a vátának, de pitta kibillenéskor kerülni kell, ilyenkor a friss kukorica ajánlott.
Hozzávalók:
- 450 g kukoricaliszt
- 275 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g korpapehely, összezúzva
- 1 ½ tk. sütőpor
- 1 ½ tk. szódabikarbóna
- ¾ tk. só
- 225 ml olaj vagy ghí
- 55 ml méz
- 500 ml tej vagy víz
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Olajozzunk ki két kb. 1 kg-os kenyérsütő formát. Keverjük össze egy tálban a kukoricalisztet, teljes kiőrlésű lisztet, korpapelyhet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, mézet és a tejet (vagy vizet). Keverjük a száraz alapanyagokat az olajos mézet tejbe. Folyékony legyen, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá tejet. Öntsük a kiolajozott kenyérsütő formákba és süssük 10 percig. Csökkentsük a hőfokot 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat) és süssük arany barnára (még kb. 40 perc).
Variáció
Ebből a tésztából muffint is lehet sütni. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Vékonyan olajozzuk ki a nagy muffinformákat és kb. 2/3-ig töltsük meg a tésztakeverékkel. Süssük 10 percig, majd csökkentsük a sütő hőfokát 170 fokra (gázsütőn 3-as fokozatra). Hagyjuk sülni még 20-30 percig, amíg a muffinok aranybarnák lesznek és megnőnek. Hagyjuk hűlni rövid ideg, majd borítsuk a rácsra.
24 muffin lesz belőle.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.