Ghí

Ghí -t vagy tisztított vajat a régi magyarság is készített, a távoli indiaiaktól függetlenül, azt jászvajnak hívták.

Célszerű egyszerre nagyobb ghí-mennyiséget (legalább egy-két kilogrammot) készíteni, ami körülbelül egy hónapra fedezi a szükségletünket. Nem romlékony, szobahőmérsékleten évekig eltartható. A ghít sütéshez és főzéshez használjuk olaj helyett. A tiszta vajzsír nagyon kevés tejcukrot, valamint tejfehérjét tartalmaz, ezért mértékkel az erre érzékenyek is fogyaszthatják.

Ghí jótékony hatásai

Hogy miért ghít fogyasszunk a hagyományos margarin helyett? Mert teljesen tiszta és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Ezen kívül akár egy, másfél évig is eláll hűvös helyen, vagy a hűtőben. Segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. Tisztítja a májat, az epevezetéket. Igen gazdag antioxidánsokban, ráadásul sok esszenciális zsírsavat tartalmaz. A-, D-, E-, illetve K-vitamiban gazdag. Erősíti az immunrendszert és  gyulladáscsökkentő. Könnyen emészthető, erőt ad és segíti a többi tápanyag (pl. a vitaminok) felszívódását.

Elkészítés:

A vajat tegyük egy akkora edénybe, amit háromnegyed részéig kitölt.

Közepes lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, majd vegyük le a lángot takarékra!

Ha bugyborékol, vegyük le a lángot még kisebbre, vagy tegyünk a lábos alá hőelosztót. Ilyen módon kell nagyon kicsi tűzön tartani órákig. Ügyeljünk rá, nehogy a láng erőssé váljon és a vaj megégjen.

A keletkező habot időről időre szedjük le és rakjuk félre. Ez a hab sokféle fogásban használható vaj helyett, legfinomabb a halavában.

Egy idő múlva a ghí átlátszó, aranyszínűvé válik és kristályos anyagok jelennek meg a tetején.

Ha már nem keletkezik több hab, akkor egy finom szövésű anyagon keresztül egy tiszta edénybe öntsük át. Vigyázzunk, hogy a lábos alján maradó üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe. Ezt az üledéket már nem lehet felhasználni. A tisztított vaj (ghí) megdermedve sárga vagy sárgásfehér.

Jógikus recepteket ide kattintva találsz.