Gyertyaállás (Szarvangászana)

Szvámí Sivánanda szerint mindössze három ászana (jóga gyakorlat) elég ahhoz, hogy testünket tökéletes egészségben tartsuk. Ezek: a Fejenállás, a Gyertyaállás és az Ülésből előrehajlás.

A Gyertyaállás megerősíti és megfiatalítja az egész testet. Szanszkrit nevének, vagyis a Szárvangászana szónak betű szerinti jelentése: „minden rész póza”.

Ideális szíverősítő gyakorlat, nagyjából ugyanazon élettani hatásokat fejti ki, mint a Fejenállás azzal a különbséggel, hogy a megfordított testnek a fejhez képest megfelelő szögben való meghajlítása nyújtást ad a nyaknak és a gerinc felső részének, és ami még ennél is fontosabb, azáltal hogy az áll a torok alsó részéhez szorul felélénkül a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy tevékenysége. Ez az ászana mély, hasi légzésre inspirál, mivel a tüdő felső része nyomás alatt áll. Ez a kezdetben kicsit kényelmetlen érzés megszűnik, mihelyt képesek vagyunk ellazulni a pózban.

Kivitelezés

Hanyattfekvő savászanában zárjuk a lábakat, karok a törzs mellett, tenyerek lefelé néznek. Belégzéssel emeljük mindkét lábunkat egyszerre, majd lendítsük csípőnket is. Karunkat hajlítva támasszuk meg derekunkat, hüvelykujj a köldök felé néz a többi hátra.

Gerincünk mentén sétáljunk kezünkkel a fejünk felé, így tartásunk egyre egyenesebb lesz, állunk a mellkashoz ér. Lábfejeket lazán tartjuk. Mély hasi légzéssel lélegzünk, figyelmünket nyakunk tövére, a pajzsmirigyre helyezzük.

Kijövetelnél kicsit visszaengedjük csípőnket, elengedjük a kéztartást, majd kilégzéssel, csigolyáról csigolyára kigördülünk lassan.

Jótékony hatásai

A lábak visszerei kiürülnek, testünk felső része megnövekedett vérellátásban részesül, leginkább a pajzsmirigyen és mellék pajzsmirigyeken kifejtve hatását. Pajzsmirigyünk felelős a hőháztartásért és az anyagcseréért. A mellék pajzsmirigyek a kálcium-háztartásért felelősek.

Ellenállóvá tesz minket a torokszervi és légzőszervi megbetegedésekkel szemben. Segít kigyógyulni az álmatlanságból, depresszióból.

Hozzásegít az önállósághoz.

Nem ajánlott

Magas vérnyomásban szenvedőknek.

Annak, aki nem régiben szemműtéten esett át.

Kismamáknak a fél gyertya ajánlott.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam első foglalkozásán tanuljuk.