Ekeállás (Halászana)

Az Ekeállás, más néven Halászana kiegészíti a Gyertyaállást azzal, hogy a nyújtott lábakat letesszük a fejünk mögé a talajra, és a kezeket szintén letesszük a földre a hátunk mögé nyújtva.

A test körvonala így egy primitív ekét formáz, innen származik a póz neve.

Kivitelezés

  • Feküdjünk a hátunkra, kezünket helyezzük tenyérrel lefelé magunk mellé, zárjuk össze a lábainkat, és belégzéssel kezdjük el felemelni őket! Most lélegezzünk ki, majd újra be, s eközben emeljük fel a csípőt is.
  • Kezeinkkel tartsuk meg a hátat, közben a két könyököt próbáljuk olyan közel vinni egymáshoz, amennyire csak tudjuk. Ezután kilégzéssel kinyújtott lábbal tegyük le lábfejeinket a földre a fej mögé. Ha még nem érnek le, akkor mélyeket lélegezve maradjunk ebben a helyzetben.
  • Amennyiben lábaink könnyedén leérnek a földre, lépegessünk velük egyre távolabb, majd lábujjainkat visszahajlítva törzsünket nyomjuk még hátrább, sarkainkat pedig közelítsük a föld felé. Kulcsoljuk össze a kezünket, és nyújtsuk ki a karokat hátunk mögött! Végezzünk lassú, mély légzéseket!

Jótékony hatásai

Élettani hatásai sokban megegyeznek a Gyertyaálláséval: nyújtásban részesíti a gerincet és a nyakat, táplálja a gerincidegeket, erősíti a hát-, váll- és karizmokat, és egy időben eltávolítja ezekből a részekből a feszültséget. A has összenyomásával a belső szervek is masszázsban részesülnek.

Nem ajánlott

Magas vérnyomásban szenvedőknek.

Annak, aki nem régiben szemműtéten esett át.

Kezdő kismamáknak, de haladó kismamáknak terpeszben elvégezhető, természetesen figyelve a belső érzeteket.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam negyedik foglalkozásán tanuljuk.