Hídállás (Szétubandhászana)

Az Ekeállást kiegészítve Hídállásnál a lábakat szintén letesszük a földre, de most épp ellenkező irányba, s ezzel ellentétes lesz a gerinc nyújtása is, ugyanakkor csökken a nyakra nehezedő nyomás.

Szanszkrit neve Szétu Bandászana, jelentése „hídépítő póz”, amely arra a tökéletes ívre utal, amelyet a gerinc és a lábak vonala alkot. A póz felvétele és a belőle való kijövetel erősíti a has és a hát alsó részének izmait, valamint rugalmassá teszi a gerincet és a csuklót.

Kivitelezés

Feküdjünk hanyatt a földre! Csípőszélességű terpeszben hajlítsuk a térdeket, emeljük talpra lábainkat. A sarkaink a térdek alatt legyenek, lábfejek párhuzamosak. Belégzéssel emeljük csípőnket, kezünkkel támasszuk meg derekunkat, mint a gyertyaállásnál, csípőnket nyomjuk olyan magasra, amilyenre csak tudjuk. Fejünk, nyakunk, vállunk a talajon marad.

Megtartás alatt a figyelmünket a keresztcsont területére irányítjuk, közben mély hasi légzéssel lélegzünk.

A pózból való kijövetelhez először vegyük ki kezeinket, majd kilégzéssel leengedjük csípőnket is, jól nyomjuk a talaj felé, majd lassan kiengedjük lábainkat és savászanában (relaxációs pózban) pihenünk.

A jóga gyakorlat megtekinthető ászana sorban a videók között.

Haladó változat

Lépegessen előre, amíg térdei ki nem egyenesednek és egész talpával nem érinti a talajt. Tartsa meg a pózt legalább 3-4 mély légzés erejéig, majd lépegessen vissza, a törzse felé!

Jótékony hatások

A hídtartás eltávolítja a feszültséget a vállból, a nyaki és ágyéki területről.

Szabályozza a lép és máj működését, ezáltal segít a zsiradékok emésztésében, a mérgek hatástalanításában, a vörösvérsejtek előállításában és raktározásában.

Nem ajánlott

Kismamáknak a has feszülése miatt nem ajánlott.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam ötödik foglalkozásán tanuljuk.