Fejenállás (Sirsászana)

„Ki naponta három órát áll a fején, képes lesz meghódítani az időt.”

Jóga Tattva Upanisad

Az ászanák királya, a Fejenállás vagy Sirsászana, egyike azon jóga gyakorlatoknak, amelyek a legjótékonyabb hatással vannak mind a testre, mind pedig az elmére. Amikor a gravitáció fordítottan hat, olyankor a szív végre megpihenhet, felélénkül a vérkeringés, és a hát alsó része mentesül az állandó terhelés alól.

Rendszeres fejenállással megelőzhetjük a hátfájást, fejleszthetjük a memóriánkat, koncentrációs érzékelő képességünket. Fordított testhelyzetben légzésünk automatikusan mélyebb lesz, s így több oxigéndús, friss vér kerül az agyba. Bármilyen, kezdetben érzett légzési nehézség rövid gyakorlás után megszűnik.

A Fejenállás kivitelezése nem erő kérdése. Sokkal inkább félelmeinkkel kell megbirkóznunk, és meggyőznünk önmagunkat arról, hogy mi is képesek vagyunk ezt megcsinálni Az egyensúly megtalálásának a kulcsa, a könyök és az összekulcsolt kezek által határolt háromszög megtartása. Ügyeljünk mindig arra, hogy könyökeinket ne nyissuk szét.

Kivitelezés

  • Térdeljünk le, és helyezzük a testsúlyt alkarjainkra! Most két tenyerünkkel fogjuk meg mindkét könyökünket.
  • A könyököket ugyanebben a távolságban tartva, kulcsoljuk össze magunk előtt az ujjainkat.
  • Fejünk hátsó részét helyezzük az összekulcsolt kézbe úgy, hogy közben fejtetővel a földre támaszkodunk. A kezek és a két könyök háromszöget alkotnak, amely stabil bázisa lesz a megfordított testnek.
  • Most térdeinket kinyújtva emeljük fel a csípőnket.
  • Még mindig kinyújtott térdekkel kezdjünk el lassan fejünk felé lépegetni, olyan közel, amennyire csak bírunk. Csípőnket vigyük hátra, így nyakunk nem hajlik sem előre, sem hátra, hanem egyenesen áll.
  • Ezután hajlítsuk be térdeinket úgy, hogy azok a mellkast érintsék és emeljük fel lábainkat a földtől. Eközben csípőnket vigyük még hátrább. Pihenjünk meg ezen a ponton, és ne kezdjük el azonnal kinyújtani a lábat.
  • Innen hasizmunk segítségével, emeljük meg a még mindig behajlított térdünket a plafon felé.
  • Most kezdjük el szépen lassan kiegyenesíteni a lábakat. Érezni fogjuk, hogy egész testsúlyunk az alkarra nehezedik. A lejövetelhez alkalmazzuk visszafelé az 5-6-7. pontban leírtakat. Fejenállás után mindig pihenjünk meg a babapózban legalább hat mély légzés erejéig.

 

Babapóz

Gerincbarát jógatanfolyamEz a relaxációs testhelyzet a Fejenállás után normalizálja a vérkeringést és ellentétes nyújtást ad a gerincnek. Térdeljünk le, és üljünk kifelé forduló sarkainkra! Tegyük a homlokunkat a földre, karjainkat helyezzük a törzsünk mellé felfelé néző tenyérrel.

Jótékony hatások

A fejenállás rendkívül regeneráló, fiatalító hatású. Erősíti, és rugalmassá teszi a légző és keringési rendszert, a test valamennyi funkciója fokozódik. Az idegek, szemek, fülek, orr, torok állapota javul. Kiváló gyógyszere a vesegörcsnek és a makacs székrekedésnek. Növekszik az érzelmek feletti kontroll, az empátia és önbizalom.

Nem ajánlott

Magas vérnyomásban, glaukómában vagy recehártya bántalmakban szenvedőknek. Azt ajánljuk, hogy először azokat az ászanákat gyakorolják rendszeresen, amelyek segítenek megszüntetni a felsorolt betegségeket, s csak ezután próbálkozzanak a Fejenállással.

Kismamáknak a negyedik hónap után.

Mikor tanuljuk?

Ezt a gyakorlatot a jóga alaptanfolyam hatodik foglalkozásán tanuljuk.