Töltött kelkáposzta

Töltött kelkáposzta
A köménymaggal ízesített, basmati rizsből álló ízletes batyukat paradicsomszósszal tálaljuk.
Kelkáposzta jótékony hatásai
Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a benne található magnéziumot és a kálciumot együttesen. Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
Kitünően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat.
Ájurvédikus szempontból:
Jó a pittának, de a kaphának és a vátának kerülni kell.
Basmati rizs jótékony hatásai
A rizsek között a basmati rizsnek a legalacsonyabb glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
Ájurvédikus szempontból: Jó a vátának és a pittának, de a kaphának kerülni kell.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 1 tk köménymag
- 1 ek olívaolaj vagy ghí
- 100 g főtt basmati rizs
- 1 kk kurkuma
- 2 tk pirospaprika
- só és bors
- 500 g paradicsomszósz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, 4-es fokozatra.
Tépjük le a káposzta 6 külső nagy levelét. Mossuk meg, majd pároljuk 3-4 percig. A maradék káposzta negyedét tépdessük össze, a többit tegyük el más alkalomra. Pároljuk az összetépett káposztát köménnyel, olívaolajon vagy ghín 10 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főtt rizst, és fűszereket.
Tegyünk 1 kanál keveréket minden párolt káposztalevélre. Göngyöljük fel, zárjuk le ügyesen a tekercsek végeit.
A batyukat helyezzük szorosan egymás mellé a vékonyan kiolajozott sütőedénybe.
Öntsük rá a paradicsomszószt és süssük 30 percig.
6 adag lesz belőle.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.