Tökleves

A spárgatök jótékony hatásai

A spárgatök tápértéke nem nagy, ám a benne lévő A- és C-vitamin, valamint szénhidrát miatt érdemes fogyasztanunk. A tök levében szerves nátrium és só is található, amelyeket a máj nagyon jól hasznosít. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyógynövényként is használható, megakadályozza a ráksejtek növekedését és csökkenti a vércukorszintet.

A tökleves lehet alap levesnek is mondani, mert ha „rákaptok” a módjára, számtalan krémleves készíthető hasonló módon.

4-5 főre való adag

Hozzávalók:

  • 1 db közepes méretű spárgatök (amit legyalulnak főzelékhez)
  • 2-3 db közepes krumpli
  • 2 dl tejföl vagy tejszín (vagy növényi tejszín)
  • 1 csokor kapor (esetleg lehet fagyasztott is)
  • bors

Elkészítés:

A tökleves elkészítéséhez a krumplit meghámozzuk, kockákra vágva az edény aljára tesszük, rárakjuk a letisztított és szintén felkockázott tököt. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a sót, borsot, hinget és az apróra vágott kapor felét. Puhára főzzük, majd egy botmixerrel pépesítjük (lehetőleg fém nyelűvel, különben ki kell hűteni).

Hozzáadjuk a tejfölt vagy tejszínt és a kapor másik felét.

Könnyű, gyorsan elkészíthető, rendkívül finom, variálható. Diétás is, mert semmilyen zsiradékot (ghí, olaj) nem tartalmaz, liszt helyett burgonyával sűrítjük.

Ötletek:

  • Ha egytálételnek szánjuk, reszelt sajtot keverhetünk bele. Ez esetben laktató önmagában is.
  • Nyáron készíthetünk belőle nagyobb adagot is, mert hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.
  • Ugyanígy készíthető cukkiniből, patisszonból, vagy ha mindegyikből van egy kevés otthon, de egyikből sem elegendő mennyiség önállóan, akkor vegyesen is tehetjük.
  • Zellerkrémleves hasonló módon készülhet, de abba a petrezselymet csak főzés után, kész állapotban tegyük bele.
  • További lehetőségeket is rejt ez a recept, egy-egy szál sárgarépával „színesíthetjük”.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló jógikus recepteket ide kattintva találsz.