Cseresznyés pite

A nyár a gyümölcskedvelők szezonja!

A friss gyümölcsök sorát a zamatos, gyönyörű cseresznye nyitja.

Azt mondják, az ókorban az úton levő katonák egyik legkedveltebb szomjoltója volt. A cseresznye sok A-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, niacint, biotint és riboflavint tartalmaz. C-vitamin tartalma is jelentős.

Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot és vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatás tapasztalható magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hatnak. Napi negyedkiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki jelentőséget. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói. (forrás: hazipatika.hu)

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg nádcukor
  • 4 ek joghurt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 80 dkg kimagozott cseresznye
  • 8 dkg nádcukor
  • 1 tk fahéj
  • 3-4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a joghurtot, majd sima tésztát gyúrunk belőle. A kimagozott cseresznyébe keverjük a cukrot és a fahéjat. Egy nagyobb méretű tepsit enyhén kivajazunk és lisztezünk, majd kinyújtjuk bele a sütitészta harmadát. Megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a cseresznyét és elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, rácsokat vágunk belőle, és szépen berácsozzuk a süti tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. (forrás: vegavarazs.hu)

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.