Tejszínes sárgaborsópüré
A tejszínes sárgaborsópüré összeállítása: 20 perc, főzése: 30 perc.
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg sárgaborsó, csicseriborsó vagy vörös lencse
- 1 nagy érett paradicsom
- 1-2 evőkanál tejszín
- 1,5 kávés kanál hing (Asafoetida – hagyma helyett)
- 4 evőkanál ghí (vagy vaj)
- 2 evőkanál felaprított koriander- vagy mentalevél
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt chili
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 teáskanál garam masala
Elkészítés:
A tejszínes sárgaborsópüré elkészítéséhez az előzetesen beáztatott sárgaborsót a sóval, kurkumával és a chilivel ízesített vízben 20 perc alatt nagyon puhára nagyon puhára főzzük, majd leszűrjük.
A ghí-ben rövid ideig megpirítjuk a hinget, gyömbért, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és puhára főzzük.
Belekeverjük a megfőtt sárgaborsót, garam masalával ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a felaprított zöldfűszerek felét. Jól összekeverjük és átforraljuk.
A félretett zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.