Az önuralom jógája

Önuralom Jógája (Átma-Szamjáma Jóga)

írta: Szvámí Sivánanda

Ahhoz, hogy az ember igazi spirituális életet éljen, elengedhetetlenül szükséges az önuralom. Lehet, hogy kifinomult érzéseid és nemes céljaid vannak.
De, ha mindehhez nem járul önuralom, addig mindig a szenvedély rabja maradsz. Minden kísértésnek megadod magad, és sorozatosan helytelen dolgokat cselekszel. Szeretnél spirituális életet élni, de gyenge akaratodnak és az önuralom hiányának köszönhetően nem sikerül.

Az önuralom a legnagyobb érdem. Az önuralom az ember örökkévaló feladata. Az önuralom nagyobb érdem, mint a jótékonyság, áldozat vagy a Védák tanulmányozása. Az önuralom megnöveli energiádat. Az önuralom szent dolog. Az önuralom segítségével minden bűntől megtisztulsz, és ezt követően a legnagyobb áldásban lesz részed. Az önuralom által a legmagasabb rendű boldogságra tehetsz szert mind ezen a világon, mind az ezt követőben. Az önuralmat gyakorló ember boldogan alszik és boldogan ébred, s boldogan jár-kel a világban. Mindig jókedvű. Aki nem képes az önuralmat gyakorolni, mindig szenved. Magához vonz minden bajt, csakis a saját hibájának köszönhetően.

Megbocsátás, türelem, mások megsértésétől való tartózkodás, tárgyilagosság, igazság, őszinteség, az érzékek feletti uralom, okosság, szelídség, szerénység, szilárdság, nagylelkűség, a haragtól való mentesség, elégedettség, édes beszéd, jóakarat, a rosszindulat teljes hiánya – mindezek együttesen alkotják az önuralmat. Ide tartozik még a spirituális tanító iránti tisztelet, és könyörületesség minden teremtmény iránt. Az önuralmat gyakorló ember nem hízeleg senkinek, és nem is rágalmaz másokat. Gonoszság, becstelenség, hamisság, testi vágy, mohóság, büszkeség, fennhéjázás, félelem, irigység és tiszteletlenség – az önuralmat gyakorló ember mindezeket kerüli.

Brahman örökkévaló lakhelye, minden védikus gyakorlás végső célja csakis önuralommal érhető el.

Az önuralommal bíró embert nem kötik gúzsba a földi dolgok iránti kötődésének láncai. Az önuralmat gyakorló embert a többi ember gyengének tartja. De a megbocsátás által, az önuralom gyakorlója könnyen urává válik a három világnak.

Önuralommal minden izgatottság csendesen kordában tartható. Az önuralmat gyakorló ember úgy tekint számtalan ellenségére mint például kéj, vágy, harag stb., mintha ezek egy külön testben léteznének.

Az önuralmat gyakorló embernek fel kell vérteznie magát nemes tulajdonságokkal, nyugodt természettel, elégedettséggel, hittel, megbocsátással, egyszerűséggel, kevés beszéddel, alázattal, az idősebbek iránti tisztelettel, jóindulattal, könyörületességgel minden élő iránt, őszinteséggel, s tartózkodnia kell mások ócsárlásától, s minden haszontalan pletykálkodástól, fölösleges beszédtől, mások bírálatától. Az univerzális jóindulatnak szenteli magát. Senki iránt nem érez ellenszenvet. Nyugodt, akár az óceán vize. Bölcs és mindig derűs. Meg van áldva intelligenciával. Semmilyen élőlénytől nem tart, s cserébe tőle sem fél egyetlen élőlény sem.

Felülemelkedni a testi vágyakon és a haragon, betartani a brahmacsárja (önmegtartóztatás) fogadalmát, az érzékek felett tökéletes uralmat szerezni – a bráhmana, mialatt türelmesen gyakorolja a legszigorúbb penitenciákat és megtartja a legszigorúbb fogadalmakat, éljen csendes nyugalomban e világon, sorára várva, úgy, mint akinek van teste ugyan, de tökéletesen tisztában van azzal, hogy ő elpusztíthatatlan.

Emelkedj felül a haragon a szeretet, türelem és alázat gyakorlásával. Ha sikerült legyőznöd a haragot, ez olyan energiává változik át benned, melynek segítségével világokat mozgathatsz meg. A harag a szenvedély egy változata. Ha képes vagy uralkodni a szenvedélyeden, máris felül tudtál emelkedni a haragon. Ha haragos vagy, igyál egy kis vizet. Ez lehűti az elmét, és megnyugtatja a felajzott, felkorbácsolt idegeket. Mondd egymásután tízszer, hogy OM SHANTI. Számolj húszig. Mire befejezed a számolást, a haragod is lecsillapodik. Próbáld meg csírájában elfojtani a haragodat, valahányszor a tudatalatti elmédből szeretne a tudatos elme felszínére törni. Vigyázz körültekintően a legkisebb impulzusra, vagy az irritáció legkisebb hullámára. Így az egész könnyebb lesz. Tégy meg minden óvintézkedést. Ne engedd, hogy kitörjön belőled, és elvadult formát öltsön. Ha meghaladja a képességedet uralkodni a haragod felett, hagyd el azonnal a helyiséget, és sétálj legalább egy fél órát.

Imádkozz Istenhez! Dzsapázz (mantra ismétlés)! Meditálj Istenen! Határtalan erőre teszel szert.

Körültekintően válaszd meg azokat, akiknek a társaságát élvezed. Keresd a hozzád hasonló gondolkodásúak társaságát! Légy szannyászinok, bhakták és mahatmák közelében! Olvasd a Gítát és a Jóga Vasisthát! Élj önmegtartóztató módon! Fogyassz szattvikus ételeket, tejet, gyümölcsöt stb.! Hagyd el a fűszereket, húst, alkoholt és dohányzást! A dohányzás megterheli a szívet. Nikotinmérgezést okoz.

Beszélj keveset! Sok energia megy el a felesleges pletykálkodással és felszínes beszéddel. Minden energiát gondosan meg kell őrizni, és átalakítani spirituális energiává. Ez segíti a meditációt. Vasárnaponként tarts 3 óra némasági fogadalmat. A csend fejleszti az akaraterőt, segít kontroll alatt tartani a gondolati energiát, és az elme békéjéhez vezet. Kitartásod megnövekszik. Nem mondasz több hazugságot. Képes leszel uralkodni a beszédeden. Gondosan megőrzöd az energiáidat. Képes leszel megzabolázni a beszéd impulzusát. Az igazi mauna (Csend) akkor következik be, amikor beáll a kettősség és elkülönülés teljes hiánya, amikor minden elmehullám és ennek módosulásai megszűnnek. Ez a Mahá Mauna (Legnagyobb Csend). A Mahá Mauna azonos a Legfelsőbb Brahman-nal. A Mahá Mauna maga a Lét. Amikor csakis spirituális témákról beszélsz, amikor bátorító szavakat szólsz, hogy a szomorúakat felvidítsd, az is maunának számít.

Az önfegyelmezett ember áhítja a felszabadulást. Csendesen viseli a jelen örömeit és szomorúságait, de nem örvend vagy bánkódik a jövőbeni dolgokon. Mindig egyensúlyban van. Modora kellemes. Tökéletes ura a szenvedélyeinek. A világban tiszteletet vív ki magának. Segít minden élőlénynek megszerezni azt, amit a segítsége nélkül nem érhetnének el; örvendezik és eléri a boldogságot.

További tanításokat ide kattintva találsz.