Kölesgolyó

Főzés: 30 perc, Sütés: 30-40 perc

Hozzávalók:

  • 1/2 kg köles (előző nap beáztatni, főzés előtt jól átmosni)
  • 1 kávéskanál hing (hagyma, fokhagyma helyett)
  • 1/2 kg vegyes zöldség (borsó, kukorica, sárgarépa, fehérrépa (apró kockára vágva) bármilyen idény zöldség ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál olaj vagy ghí
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • fűszerek: borsikafű, bazsalikom, koriander, szerecsendió (én az elvonuláson friss gyömbért, garam masalát, kurkumát, curryt is raktam bele)
  • ghí vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

A kölesgolyó ugyanúgy készül, mint a zöldséges köles kocka. Ha nem lehet golyót formázni belőle, adjunk hozzá tönkölyzsemlemorzsát. Egyforma golyókat formázunk és kevés forró olajon aranybarnára sütjük. Majd szalvétával bélelt tálra helyezzük.

Jótékony hatások:

A köles nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.

A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.