Kölesgolyó
Főzés: 30 perc, Sütés: 30-40 perc
Hozzávalók:
- 1/2 kg köles (előző nap beáztatni, főzés előtt jól átmosni)
- 1 kávéskanál hing (hagyma, fokhagyma helyett)
- 1/2 kg vegyes zöldség (borsó, kukorica, sárgarépa, fehérrépa (apró kockára vágva) bármilyen idény zöldség ízlés szerint)
- 1-2 evőkanál olaj vagy ghí
- 1 csomó petrezselyemzöld
- fűszerek: borsikafű, bazsalikom, koriander, szerecsendió (én az elvonuláson friss gyömbért, garam masalát, kurkumát, curryt is raktam bele)
- ghí vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
A kölesgolyó ugyanúgy készül, mint a zöldséges köles kocka. Ha nem lehet golyót formázni belőle, adjunk hozzá tönkölyzsemlemorzsát. Egyforma golyókat formázunk és kevés forró olajon aranybarnára sütjük. Majd szalvétával bélelt tálra helyezzük.
Jótékony hatások:
A köles nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.