Khichri

A khichri a mungóbab miatt kiváló fehérjeforrás. Ha nem tudunk beszerezni mungóbabot, készíthetjük sárgaborsóból is, de számítsunk arra, hogy a sárgaborsó sokkal tovább fő és nehezebben emészthető, mint a mungóbab. A khichrit ízlés szerint készíthetjük hígra és sűrűre. Jobb egy kissé hígra készíteni, hiszen a khichri még tovább sűrűsödik miután elkészül, és ha másnapra is marad, már igazán sűrű lesz. Mindig tálaljunk hozzá egy kevés natúr joghurtot, esetleg egy kis purit vagy csapátit, így igazán ízletes lakomát kapunk.

Hozzávalók:

  • (1 pohár = 2,5 dl)
  • 1 pohár mungódhál (mungóbab)
  • 2 pohár rizs (basmati vagy jázmin)
  • 3 ek ghí vagy olaj
  • 2 ek friss gyömbér reszelve
  • 1 csípős zöldpaprika apróra vágva (ízlés szerint)
  • 2 kk egész római kömény
  • 1 kis darab egész fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 8-10 szárított curry levél (vagy 3 babérlevél)
  • 1 kk asafoetida (hing)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kis fej karfiol
  • fél pohár zöldborsó
  • 2 kisebb répa
  • 2 közepes krumpli
  • 2,5 kk só
  • 1 nagyobb paradicsom (héja nélkül, kockára vágva)
  • 1 nagy csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem apróra vágva

 

Elkészítése:

A mungódhált alaposan megmossuk, többször váltjuk a vizet. Egy fazékba tesszük, öntünk rá 5 pohár vizet, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a dhált teljesen szétfőzzük, egészen krémesre. Ez kb. fél óra.

Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Előveszünk egy jó nagy lábost, és elkészítjük a fűszeralapot. Felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a gyömbért, a zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a curry-levelet, ezeket is pirítjuk egy-két percig. Vigyázzunk, nehogy elégjenek a fűszerek! Beletesszük az asafoetidát és a kurkumát, néhány másodpercig azt is pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott krumplit és sárgarépát, végül a zöldborsót. Néhány percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Forrás után kb. negyed órán keresztül főzzük, ekkor még a zöldségek nem puhulnak meg, de most tesszük bele a rizst, hogy az nagyjából egyszerre puhuljon meg a zöldségekkel. Ha beletettük a rizst, addig főzzük, míg az meg nem puhul. Közben nézzük meg a mungóbabot, ha már krémesre főtt, vegyük le a tűzről.

Amikor minden megvan, a rizs és a zöldségek puhák, a dhált beleöntjük a rizses zöldségbe, beletesszük a sót, a paradicsom kockákat és a felaprított korianderlevelet. Ha a khichri esetleg túl száraz lenne, most még adhatunk hozzá melegvizet. Ismét összeforraljuk, és 2-3 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és forrón tálaljuk, mint mondtam, ne feledkezzünk el a joghurtról.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

Forrás: www.vegafutar.hu