Isten keresi a világot

Isten keresi a világot és a világ keresi Istent

Srí Szvámí Krisnánanda írása, részlet a Vallási ünnepek lelki feldolgozása c. könyvből.

Mértéktartó magatartással lelki életed minden módszerében sikert érsz majd el.

Ahogy a Bhagavad Gítá is gyönyörűen leírja: „Mértékletesség az evésben, mértékletesség a cselekvésben, mértékletesség a beszédben, mértékletesség az alvásban” – ez az arany középérték, az arany középút, az arany ösvény.

Isten az univerzumban fellelhető összes erő harmóniája. A harmónia a középutat jelenti, sem ezt, sem azt a szélsőséget. Buddha azt mondta „Semmi sem létezik” – ez az egyik szélsőség, a „Minden létezik” pedig a másik extrémitás. Az Isten középen van. Az Igazság középen van. A középút tehát a legjobb ösvény, a mértékletesség és megértés ösvénye. Ezek a középút jellemzői. Haszontalan, ha a megértés mértékletesség nélküli. A mértékletesség megértés nélkül ugyancsak haszontalan. A mértékletességnek megértéssel, a megértésnek mértékletességgel kell együtt járnia, a tudás önkontrollal, az önkontrol tudással – ez a bölcsesség.

Az önkontrollal párosuló tudást bölcsességnek hívják, a tudás önkontrol nélkül pusztán száraz intellektualitás. Ennek semmi haszna sincs. Az Úr Siva nem pusztán egy mértékletes Létező, hanem egyben a tudás tárháza is. A tudás összes imádója az Úr Sivához is imádkozik, mivel ő minden tanuló, tanító, és az igazság és tudás összes keresőjének istene is. A Mahá Sivarátri[1] egy istenadta lehetőség arra, hogy teljes szívünkből, teljes lelkünkkel Sivához imádkozzunk. Istennek kötelessége eljönni! A kozmosz erői mindenütt jelen vannak, és bármikor megidézhetjük ezeket, feltéve, hogy elég erősek vagyunk akaratunkban és a megidézés módszereiben. Áldottak vagyunk, hiszen Isten Királyságában élünk! Áldottak vagyunk, mert az Igazság keresői vagyunk! Áldottal vagyunk, mert egy nagy Mester tanítványai vagyunk! Áldottak, duplán, triplán, négyszeresen áldottak vagyunk, mert Istent keressük, aki pedig keres mindeneket, ami csak megtalálható a teremtésben! Isten keresi a világot, a világ pedig keresi Istent. Ez a teremtés misztériuma, a lelki út finomsága, és a meditatív élet dicsősége. A Dnyána[2] és a Vairágja[3] együtt maga az Úr Siva, akihez a Mahá Sivarátri napján imádkozunk.

[1] A Mahá Sivarátri egy hindu ünnep, amelyet évente ülnek meg az Úr Siva tiszteletére, és elsősorban Siva házasságkötésének napját jelöli. A hindu naptár szerint minden egyes holdhónapban van Sivarátri, a hónap 13. éjszaka / 14. napján, de évente egyszer téli későn (február / március) és a nyár érkezése előtt a naptár Mahá Sivarátrit jelöl, amelynek szó szerinti jelentése: Siva nagy éjszakája.

[2] Meditáció.

[3] Nem kötődés.

Hasonló tantásokat ide kattintva olvashatsz.