II. Európai Jógakongresszus

II. Európai Jógakongresszus és Európai Parlamenti látogatás beszámolója
2016. május 27 – 31. Belgium: Radhadesh ásram (Durbuy) és Brüsszel

ÓM ÓM ÓM
Kedvesek!

Korábban már biztosan értesültetek arról, hogy meghívást kaptam a II. Európai Jógakongresszusra és az Európai Parlamentbe Belgiumba, ahol a Magyar Jógaoktatók Szövetségét (MJSZ) és a magyar jógaközösséget képviselhettem.

Szeretném kifejezni végtelen hálámat annak a 8 karma jóginak, akik velem tartottak az úton. Önzetlen munkájukkal jó hírét vitték a magyar jógaközösségnek.

A II. Európai Jógakongresszusnak a belgiumi ISKCON adott otthont Durbuyban Radhadesh Ásramában (Belgium).

A Jógakongresszus szervezője az Európai Jógakonföderáció, amely egy portugáliai jógaszerzetes Szvámí Ámrita Szúrjánanda Dzsagad Guru nevéhez fűződik. A Dzsagad Guru azt jelenti „a világ mestere”. Ezt a címet Indiában kapta az emberiség megvilágosodása érdekében tett munkásságának elismeréseként. 2014-ben az ő kezdeményezésére megalakult az Európai Jógakonföderáció Portugália-Belgium-Spanyolország-Németország-Anglia-Oroszország jógaképviseletei által. Mára 12 európai ország tagja a szervezetnek.
A Jógakonföderáció az emberiség megvilágosodását és a világbékét hivatott szolgálni.

Örömmel bejelenthetem, hogy a II. Európai Jógakongresszus keretén belül a Magyar Jógaoktatók Szövetsége felvételt nyert az Európai Jógakonföderációba.
Nagy megtiszteltetés ez, mert tagságot csak meghívás alapján lehet kiérdemelni.
A tagságvállalással kinyilvánítottuk, hogy az MJSZ és általa a magyar jógaközösség is részt vállal a misszió nemes küldetésében.

A II. Európai Jógakongresszus (május 27-29.) témája:

„A jóga hatása az európai társadalomra és a világbékére” volt.

A 3 napos nemzetközi programon 12 európai ország jógamesterei és jógaoktatói adtak elő, de a kulturális programokat lett, amerikai és indiai művészek színesítették.

Szinte minden előadás lényege az volt, hogy „a világ békéje az egyén harmóniájától, békéjétől függ. Minél több békés ember él a világban, annál nagyobb az elfogadás és egyetértés is a világban. Mivel a jóga minden eszköze ezt a célt szolgálja, ezért értéke felbecsülhetetlen a világ békés átalakulásában. Minden egyes egyéni gyakorlásunkkal hozzájárulunk a globális harmóniához. Gyakoroljuk a jógát, legyünk boldogok, és sugározzuk a békét!”

A Jógakongresszus emelkedett, szeretetteljes hangulatban telt. A három nap a béke jegyében zajlott, mely egyre inkább átitatta tudatunkat. A nyelvi, nemzeti különbségek feloldódtak ebben a különleges szeretetteljes légkörben.

A záró ünnepségen megtudtuk:

  • a következő Jógakongresszus időpontját és helyszínét:
    május, Párizs
    , melynek házigazdája a párizsi IYENGAR Jógaközpont lesz.
  • A Jógakongresszust UNESCO-s felszólalással köti össze a Jógakonföderáció.
  • Meghallgattuk és elfogadtuk az Európai Parlamentnek benyújtandó petíció szövegét, melyet a tagországok képviselői alá is írtak.

Az Európai Parlament zárt-ülésére május 31-én került sor Brüsszelben, ahol szintén a Jógakongresszus témájában adtunk elő. A jóga jótékony hatásai mellett hangsúlyoztuk, hogy a jóga NEM vallás, hanem egy olyan gyakorlati eszköz, melyet mindenki használni tud.
A vallásos ember hitét elmélyíti, a nem hívő világnézetét széleskörűvé teszi. A jóga kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül mindenkinek harmóniát, békét, biztonságot ad. Mindezek által szorgalmaztuk, hogy a jóga váljon a közoktatás részévé.

Az Európai Parlamentnek szóló petíciót benyújtottuk, az előadásokat dokumentálták hanganyag formájában.

Az Európai Jógakonföderáció elnökének Szvámí Ámrita Szúrjánanda Mahárádzsa parlamenti beszédét és a benyújtott petíció szövegét később közreadjuk magyar fordításban az MJSZ honlapján. Kérésre közreadom az általam elhangzott beszédek szövegét: A félelem legyőzése – út a békéhez, Európai Parlamenti beszéd.

Szívből köszönöm mindenki egyéni és a közös munkába tett erőfeszítését.
Kívánom, hogy ez az elismerés erősítse hitünket, kitartásunkat az önzetlen szolgálatban, és az egyéni szádhanánkban (jógagyakorlásunkban). Jógaoktatóként pedig mindig emlékezzünk arra, hogy a jógaoktatás célja tanítványaink hozzásegítése a bennük lakozó határtalan béke forrásának megtalálásához.

„Adj és adj! Amit kapsz, az a megélhetésedet gyarapítja, ám amit adsz, az az egész életedet. Mindig adj, adj és adj! Ez a bőség és az isteni élet titka.

-Srí Szvámí Sivánanda

Végtelen szeretettel: Szaraszvatí Keserű Aranka
ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ

Budapest, 2016. június 4.