Fűszeres paradicsomleves zöldborsóval

Paradicsom jótékony hatásai
Sivánanda mester a szattvikus (tiszta) ételek közé sorolja, melyek megnyugtatják az elmét, könnyen megy vele a meditáció és jó egészséget szolgál. A paradicsom legfőbb értéke magas likopin tartalma (semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza akkora mennyiségben az antioxidáns hatású vegyületet), mely nem tartalmaz oxigént, kémiai szempontból igen stabil vegyületet – nem bomlik el főzés hatására. Nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen.
A Fűszeres paradicsomleves zöldborsóval könnyen elkészíthető indiai leves.
Összeállítás: 15 perc, főzés: 20-25 perc.
Hozzávalók (6 személyre):
- 5 nagy, érett paradicsom (vagy aprított konzerv paradicsom)
- 2,5 dkg mélyhűtött zöldborsó
- 4 dl konzerv kókusztej (bio bolt, vagy nagyobb üzletek)
- 1,5 kávés kanál hing (Asafoetida – hagyma helyett)
- 1 hegyes, erős zöldpaprika
- 2 evőkanál ghí (vagy vaj, olaj)
- 1 evőkanál cukor (ha lehet, nem fehér)
- só
- 2 babérlevél
- frissen őrölt feketebors
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 2 teáskanál édesköménymag
- 1 evőkanál (friss) mentalevél
Elkészítés:
Az apróra vágott paradicsomot 5 dl vízben puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk.
A vajban (ghí-ben) a fűszereket, a babérlevelet, a kimagozott, felszeletelt erős paprikát 1-2 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a kókusztejet, a paradicsompépet, és felforraljuk. Beletesszük a zöldborsót, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Cukorral, borssal ízesítjük, és belekeverjük a felaprított mentalevelet.
Tálalás:
Forrón tálaljuk, és vajjal (ghí-vel) megkent, pirított csapatit (vagy kenyeret) adunk hozzá.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.