Dévakí

Dévakí a Jádava nemzetség egyik királyának, Dévakának a lánya volt, aki körülbelül 5000 évvel ezelőtt élt. Hitvese Vászudéva és kettejük nyolcadik gyermeke pedig Krisna.

Unokatestvére, a gonosz Kansza egy jövendölés következtében megtudta, hogy Dévakí nyolcadik gyermeke megöli majd őt. Ezért a párt börtönbe vettette, gyermekeiket pedig elvette tőlük és megölette őket. A börtönben, miután Krisna megszületett, Visnu felveszi a saját isteni alakját, és megszólítja Dévakít. Elmondja neki, hogy előző életében hosszasan imádta őt (Dévakí Visnut), mire Visnu megjelent neki és azt mondta, hogy teljesíti egy kívánságát. Az ő kívánsága pedig az volt, hogy az Istenség következő életében a fiaként szülessen meg. Visnu megígérte, hogy teljesíti a kívánságot. Dévakí tökéletesen tiszta, odaadó személyiségének köszönhette, hogy Isten fizikai édesanyjának választotta őt.

Dévakí tehát Krisna édesanyja volt, az aki megszülte és meglátta a csecsemőt teljes formájában Krisnaként, majd azért, hogy megmentse, Jasódá anyára bízta.

Ő az az anyaforma, aki odaadó szeretettel megszüli a lelket, de szeretete oly erős és odaadó, hogy képes elengedni, ha az gyermeke érdekét szolgálja. Szeretete a távolból mindvégig támogató marad.