Dhál (Lencse vagy sárgaborsó leves)
Sárgaborsó jótékony hatásai
A világ legegészségesebb tápláléka között tartják nyilván. Nemcsak azért, mert létfontosságú anyagokból sokfélét tartalmaz, hanem azért is, mert ezek aránya szintén kedvező. Csak néhány a jótékony hatásai közül:
- szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében,
- elősegíti az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében/kezelésében,
- csökkenti a koleszterinszintet,
- csökkenti a szív és érrendszeri betegségek rizikójának kialakulásának lehetőségét,
- kiváló fehérjeforrás, így az izmok, csontok, kötőszövetek, inak, haj szerkezeti elemei, valamint hormonok és enzimek alkotórészei,
- sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni az idült vesebetegséget.
Hozzávalók:
- 1 csomag sárgaborsó vagy lencse
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál morzsolt koriander
- 1 kávéskanál kurkuma
- hing (hagyma helyett), de el is hagyható
- só vagy ételízesítő ízlés szerint
- 1 cukkini
- 1-2 fej paradicsom
Elkészítés:
A dhál elkészítéséhez olajon vagy ghí-n megpirítjuk a római köményt és morzsolt koriandert. Az előzőleg beáztatott lencsét vagy sárgaborsót ráöntjük és dupla mennyiségű vízzel felöntjük. (Ha vörös lencsét használunk nem kell előre beáztatni és a főzés ideje is lerövidül, kb. 20 percre.)
Hozzátesszük a sót vagy ételízesítőt, és addig főzzük, amíg a hüvelyes kezd szétfőni. Ezután beletesszük a zöldségeket, 5-10 percig főzzük (ízlés szerint), majd a végén a kurkumát is hozzáadjuk.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.