Csakrák

CsakrákCSAKRÁK – ENERGIAKÖZPONTOK

A jóga irodalom szerint az egész világot energia (prána) alkotja. Az energia rezgésétől függ, hogy az milyen formát ölt: pl. légnemű, folyékony, vagy szilárd. A hő, a mágnesesség, a gravitáció, mind az energia megnyilvánulásai.

A sűrű anyagot mindig megelőzi egy finomabb struktúra. Vagyis a jóga szemlélete szerint léteznek finomabb testeink is. Ilyen pl. az asztráltest, ahova a gondolatok, az érzelmek tartoznak. Ebben a testben található az úgynevezett energiarétegünk is, amely minden testi életfunkciót irányít és követi mentális-, érzelmi folyamatokat.

A csakrák vagy energiaközpontok ebben az energiarétegben találhatóak. Ott jönnék létre, ahol több energiavezeték (nádí, amelyben a prána áramlik) találkozik egymással.

A hét fő energiaközpont a gerincünk mentén helyezkedik el, ugyanakkor kivetülnek a fizikai testben is egy-egy hormonközpont és idegközpont formájában.

A prána, az életerő (vagy energia) a csakrákon keresztül tart kapcsolatot a fizikai és a mentális-érzelmi rétegeink között.

Például egy negatív gondolatot, mindig negatív érzelem követ, ez negatívan befolyásolja az egyes csakra működését. Ha ez rendszeres, akkor fizikai szinten is valamilyen elváltozás, azaz betegség jön létre.

A jóga ászanák, pránájámák és csakrameditáció mind jótékony hatással vannak az csakrák  működésére, így lecsendesítve az elmét, az érzelmeket és felfrissíti a fizikai testet.

Amikor a csakrák helyesen működnek, az Önvaló (Lélek) tiszta tulajdonságai ragyogják be lényünket: elégedettség, béke, szeretet, megértés, boldogság.

A csakrákkal bővebben a CSAKRÁK JÓGAMŰHELY-n tudsz ismerkedni.