Bögrés mákos vagy diós

Mák jótékony hatásai

A mák rendkívül értékes gyógynövény. A népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. A mák és a belőle hidegen préselt olaj B1-, B5-, B6-, B7 vitaminokon kívül tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot, emellett a kerti mákban mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható.

Ájurvédikus szempontból:
Jó a vátának, kis mennyiségben a kaphának is, de a pittának kerülni kell.

Dió jótékony hatásai

A dió sok ásványtartalma miatt hozzájárul szervezetünk helyes működéséhez, E-vitamin tartalma szépíti bőrünket, magas Omega-3 tartalma segíti az agy működését, és normalizálja az inzulintermelést, telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterint.

Ájurvédikus szempontból:
Jó a vátának, de a kapha és pitta kibillenéskor kerülni kell.

Hozzávalók:

  • 1 bögre tönkölybúzadara
  • 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1,5 bögre tej
  • 1 bögre mák vagy dió
  • 1 bögre nádcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • fél tasak foszfátmentes sütőpor
  • 100 g mazsola
  • 50 ml ghí (olaj helyett)

Elkészítés:

A bögrés mákos vagy diós összetevőit tálba tesszük, elkeverjük és egy órán keresztül pihentetjük, hogy a dara magába szívja a nedvességet. Kikent tepsibe öntjük és 160-180 Celsius fokon 35 perc alatt készre sütjük. Kettévágva megtölthetjük lekvárral, de anélkül is nagyon finom.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.