Birjáni rizs

Birjáni rizs – egytál étel

Észak-indiai étel, mely megállja a helyét pazar ünnepi lakomán, vagy egyszerű családi étkezéseken.

Basmati rizs jótékony hatásai

A rizsek között a basmati rizsnek a legalacsonyabb glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

Ájurvédikus szempontból:
Mindhárom dósát harmonizálja.

Hozzávalók

  • 2 ek ghí, vagy vaj
  • 1 zöld húsú paprika apró kockákra vágva, kimagozva
  • 4 szegfűszeg
  • 4 kardamomhüvely
  • 5 cm hosszú fahéjdarab
  • 1 paradicsom apróra vágva
  • 150 g főtlen basmati rizs
  • 2 tk só
  • ¼ tk cayenne bors (elhagyható)
  • ½ kisebb padlizsán apró kockákra vágva
  • 2 sárgarépa kockákra vágva
  • 110 g borsó
  • 110 g karfiol
  • 725 ml víz

Melegítsük a vajat, majd pároljuk benne a paprikát 2 percig. Adjuk hozzá a fűszereket és pároljuk tovább 2 percig. A paradicsomot adjuk hozzá, majd a rizst is. Fűszerezzük, keverjük össze. Adjuk hozzá a zöldségeket, a vizet. Forraljuk fel. Tegyünk rá jól záródó fedőt és pároljuk 20 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni további 10 percig. Közben ne vegyük le a fedőt.

6 adag lesz belőle.

Jó étvágyat!

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.