Avokádó saláta

Avokádó jótékony hatásai
Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Kitűnő antioxidáns, és jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra, serkenti az idegrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterinszintet. B-vitamin tartalma miatt még az elalvásban is segítségedre lehet, ugyanis hozzájárul a melatonin (alváshormon) termelődéséhez.
Ájurvédikus szempontból:
Jó a vátának, de a kaphának és pittának kerülni kell.
Avokádósaláta vagy mártás
Hozzávalók:
- 1 nagy avokádó
- 1 citrom leve
- 1 ½ ek joghurt
- ¼ tk őrölt koriander és őrölt római kömény
- 1 csipet cayenne bors
- tengeri só
- ½ zöld húsú paprika (elhagyható)
Hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját és vágjuk nagyobb darabokra. A citrom levével turmixoljuk simára. Adjuk hozzá a joghurtot, a fűszereket, a sót, és alaposan keverjük el. Öntsük tálba és óvatosan keverjük hozzá a paprikadarabok felét. A többivel díszítsük tálaláskor.
Tálalhatjuk salátaként tortillacsipsszel, vagy mártásként zsenge zöldségekkel.
300 ml lesz belőle.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.