Avokádó saláta

Avokádó jótékony hatásai

Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Kitűnő antioxidáns, és jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra, serkenti az idegrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterinszintet. B-vitamin tartalma miatt még az elalvásban is segítségedre lehet, ugyanis hozzájárul a melatonin (alváshormon) termelődéséhez.

Ájurvédikus szempontból:
Jó a vátának, de a kaphának és pittának kerülni kell.

Avokádósaláta vagy mártás

Hozzávalók:

  • 1 nagy avokádó
  • 1 citrom leve
  • 1 ½ ek joghurt
  • ¼  tk őrölt koriander és őrölt római kömény
  • 1 csipet cayenne bors
  • tengeri só
  • ½  zöld húsú paprika (elhagyható)

Hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját és vágjuk nagyobb darabokra. A citrom levével turmixoljuk simára. Adjuk hozzá a joghurtot, a fűszereket, a sót, és alaposan keverjük el. Öntsük tálba és óvatosan keverjük hozzá a paprikadarabok felét. A többivel díszítsük tálaláskor.

Tálalhatjuk salátaként tortillacsipsszel, vagy mártásként zsenge zöldségekkel.

300 ml lesz belőle.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

További recepteket ide kattintva találsz.