Örök vallás

Örök Vallás – Szanáthana Dharma

Az alábbi 32 útmutatás az Örök Vallás (Szanátana Dharma) lényegét tartalmazzák a legtisztább formában. A mai modern ember számára is alkalmasak, még ha kötött munkaidőben is dolgozik. Módosítsd őket, ha kell, hogy illeszkedjenek a saját életstílusodhoz, és fokozatosan emeld az időtartamokat.

Kezdetben csak néhány, nagyon apró elhatározást tégy, amelyek kicsiny, ámde határozott előrelépést jelentenek a mostani szokásaidhoz és jellemedhez képest. Ha az egészségi állapotod, munkád vagy más halaszthatatlan kötelességeid úgy kívánják, az aktív Szádhana helyett idézd fel az elmédben Istent minél többször a nap folyamán.

AZ EGÉSZSÉG MŰVELÉSE

 1. Egyél keveset. Élj könnyű és egyszerű étkeken. Az ételt mindig ajánld fel először Istennek. Étrended legyen kiegyensúlyozott.
 2. Kerüld a csilit, fokhagymát, hagymát, tamarindot stb. olyan messzire, amennyire csak lehetséges. Szokj le teljesen a teáról, kávéról, dohányzásról, bételrágásról, húsevésről és alkoholivásról.
 3. Böjtölj Ékádasín. Csak tejet, gyümölcsöt és gyökereket fogyassz.
 4. Gyakorold a Jóga Ászanákat vagy más tornagyakorlatokat naponta 15-30 percig. Minden nap sétálj egy nagyot vagy játssz valamilyen játékot, ami jól átmozgat.

AZ ENERGIA MŰVELÉSE

 1. Tarts némaságot (Mauna) 2 órán át minden nap, vasárnaponként pedig 4-8 órán át.
 2. Gyakorold az önmegtartóztatást a korod és körülményeid függvényében. Havi egy alkalomnál többször ne engedj a testi vágynak. Csökkentsd fokozatosan tovább évi egy alkalomra. Legvégül pedig tégy cölibátusi esküt az egész hátralévő életedre.

AZ ERKÖLCS MŰVELÉSE

 1. Mondj IGAZAT. Beszélj keveset. Beszélj kedvesen. Beszélj szeretetteljes szavakkal.
 2. Senkinek ne árts sem gondolatban, sem szóban vagy tettben. Légy kedves mindenkivel.
 3. Légy őszinte, egyenes és nyíltszívű minden megszólalásodban és tevékenységedben.
 4. Légy becsületes. Derekasan dolgozz meg mindenért. Ne fogadj el se pénzt, se ajándékot se szívességet, ha nem dolgoztál meg érte törvényes módon. Fejlessz ki nemeslelkűséget és feddhetetlenséget.
 5. Tartsd féken a dühkitöréseidet a derű, türelem, szeretet, együttérzés és tolerancia gyakorlásával. Felejts és bocsáss meg. Mindig te alkalmazkodj az emberekhez és az eseményekhez.

AZ AKARAT MŰVELÉSE

 1. Tarts cukormentes hetet vagy hónapot. Vasárnaponként ne használj sót.
 2. Hagyd abba a kártyázást, regényolvasást, mozilátogatást és klubokba járást. Menekülj el a rossz társaságtól. Ne bocsátkozz vitába a materialistákkal. Ne tölts időt olyanokkal, akik nem hisznek Istenben vagy kritizálják a Szádhanádat.
 3. Fogd vissza az igényeidet. Csökkentsd a javaidat. Élj egyszerűen, gondolkodj emelkedetten.

A SZÍV MŰVELÉSE

 1. Másokkal jót tenni a legmagasabb szintű vallás. Minden héten végezz néhány óra önzetlen szolgálatot önösség és a jutalom utáni áhítozás nélkül. Mindennapi kötelességeidet is ugyanebben a szellemben végezd. A munka imádat. Ajánld fel Istennek.
 2. Jövedelmed 2-10%-át minden hónapban fordítsd jótékony célra. Oszd meg másokkal, amid van. Érezd, hogy az egész világ a családod. Irtsd ki magadból az önzést.
 3. Légy alázatos, és borulj le mentálisan minden teremtmény előtt. Érezd Isten jelenlétét mindenhol. Szabadulj meg a hiúságtól, büszkeségtől és a képmutatástól.
 4. Legyen megingathatatlan hited Istenben, a Gítá tanításaiban és a Guru szavában. Add át magad teljesen Istennek, és imádkozz hozzá: „Legyen meg a Te akaratod; én nem akarok semmit.” Az Isteni Akaratot fogadd minden helyzetben nyugodt elmével.
 5. Lásd Istent minden teremtményben, és úgy szeresd őket, mint saját magadat. Ne gyűlölj senkit.
 6. Emlékezz Istenre mindenkor vagy legalábbis reggel, amikor felkelsz az ágyból, miközben szünetet tartasz a munkában és este lefekvéskor. A zsebedben tarts egy Málát.

A SZELLEM MŰVELÉSE

 1. Minden nap tanulmányozz figyelmesen egy fejezetet a Gítából vagy legalább 10-15 versszakot. Tanulj meg szanszkritül legalább annyira, hogy eredetiben olvashasd a Gítát.
 2. Lassacskán tanuld meg az egész Gítát kívülről. Legyen ott mindig a zsebedben.
 3. Olvasgasd a Rámájanát, a Bhagavatát, az Upanisadokat, a Jóga Vasisthát vagy más vallásos könyveket naponta vagy a szabadságod alatt.
 4. Járj el vallásos összejövetelekre, Kirtanokra és Szatszangokra, amikor csak teheted. Te magad is szervezz ilyen összejöveteleket vasárnaponként vagy ünnepnapokon.
 5. Látogass hetente egyszer egy templomot vagy más, imádatra alkalmas helyet, és szervezz itt Kirtanokat, spirituális témájú előadásokat.
 6. A szabadságodat és az ünnepeket, ha csak teheted, töltsd szent emberek társaságában vagy gyakorold a Szádhanát egy félreeső szent helyen.

A LÉLEK MŰVELÉSE

 1. Feküldj le aludni korán. Kelj fel hajnali 4 órakor. Tégy eleget a természet hívásának, mosd meg a fogadat, és fürödj meg.
 2. Mondj el néhány imát, és énekelj Mantrákat. 5-től 6-ig végezz Pránájámát, Dzsapát és meditációt. Ülj mindvégig Padma, Sziddha vagy Szukha Ászanában, és fokozatos gyakorlással érd el a mozdulatlanságot.
 3. Végezd el napi szertartásaidat, Gájatrí Dzsapát stb.
 4. írd a kedvenc Mantrádat vagy Isten Nevét egy füzetbe naponta 10-30 percig.
 5. Énekeld Isten Neveit (Kirtan), recitálj imákat, Sztótrákat és Bhadzsanokat esténként fél órán át a családtagjaiddal és a barátaiddal.
 6. A fenti gyakorlásokból rögzíts egész évre szóló elhatározásokat. A rendszeresség, kitartás és egyhegyűség nagyon lényeges. Vezesd a Szádhanádat minden nap egy naplóban. Havonta végezz áttekintést, és javítsd ki a hibáidat.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.