Meditáció a 12 erényen

Meditáció a 12 erényen: jellemünk átformálásához Szvámí Sivánanda kiválasztott egy-egy erényt a hónapokhoz, melyeken érdemes meditálnunk és magunkévá tenni.

Jóga-szigetek Január – ALÁZATOSSÁG

“Légy alázatos mindenki előtt. Légy alázatos minden szituációban. Ez úgy lesz lehetséges, ha felhagysz az alsóbbrendűség és felsőbbrendűség gondolatával és megtanulod mindenkiben és mindenben Istent látni.” Borulj le mindenki előtt gondolatban.”

Jóga-szigetekFebruár – BECSÜLETESSÉG

“Mondj igazat! Minden becsületesség ebbe az egyetlen parancsolatba sűrűsödik. Bármit teszel, ne csapd be magad és a világot! Ne rejtsd el gondolataidat! Légy nyíltszívű! Légy őszinte! Légy elfogulatlan! Légy egyenes! Ne ígérgess, hanem inkább mondd azt, hogy „Megteszek minden tőlem telhetőt.” Így megmenekülsz a megbánástól, és a lelkiismeret-furdalástól.”

Jóga-szigetekMárcius – BÁTORSÁG

“Légy bátor, és türelmes, ha nagy fájdalom ér, ha elveszíted gyermekeidet, vagy a vagyonodat, vagy ha hosszan tartó betegség sújt! Gondolj a szentekre, és magasztos tetteikre! Élj bölcsek és jógik társaságában! Meditálj a félelem nélküli Átmanon! Így kifejlődik benned a bátorság, a hősies jellem és a többi erény is. Minden fóbiád eltűnik.”

Jóga-szigetekÁprilis – HIT

“A spirituális fejlődés a hittől függ: az Istenbe vetett hittől, az Írásba vetett hittől, és a Guruba vetett hittől. A hit minden fejlődés alapja. Még az anyagi előrehaladás, a felfedezések és a találmányok is a hittől, az Önmagadba vetett hittől függenek.”

Jóga-szigetekMájus – IRGALOM

“Az irgalom a szeretetből fakad, egy kegyes megnyilvánulás, egy isteni erény. Az irgalom az, mely mások szenvedéseinek rokon érzetét kelti bennünk. Különös hajlam arra, hogy pl. a bűnösöknek járó büntetést készek vagyunk elengedni. Isten a tökéletes irgalommal teli. Hogyan lehet kifejleszteni?
„A világ egy nagy-nagy egyetem. A természet a legjobb tanító. A világban olyan erényeket fejleszthetsz, mint az irgalom, tolerancia stb. Ezeket nem tudod kifejleszteni egy barlangban. A világ a legjobb tanítómester.”

Jóga-szigetekJúnius – NEMESSZÍVŰSÉG

“Add adományaidat hittel, szerényen, rokonszenvvel és együttérzéssel. Szíved kitárul, ráébredsz az élet tágabb összefüggéseire, megtapasztalod a benned lakozó mélyebb Értelem támogatását, mely roppant belső erőt ad neked.”

Jóga-szigetekJúlius – ŐSZINTESÉG

“Annak az embernek a szavai, aki a beszéd fegyelmezését gyakorolja, nem okozhatnak fájdalmat másoknak. Szavai jókedvet és vigaszt hoznak másoknak. Szavai hasznosnak bizonyulnak mindenki számára. A beszéd szerve nagy mértékben eltereli az elmét. A beszéd uralása nehéz dolog, nagy önfegyelmet kíván, de gyakorolnod kell, ha szeretnéd elérni a legfőbb békét. Semmi sem lehetetlen annak számára, akinek eltökéltsége szilárd, céljai őszinték, vasakarattal bír, türelmes és kitartó.”
A Manu Szmritiben ez áll: “Az ember mondjon igazat; az ember mondjon kellemeset. Az ember ne mondjon olyat, ami igaz, de kellemetlen, sem olyat, ami kellemes, de hamis. Ez az ősi Dharma (kötelesség, törvény).”

Jóga-szigetekAugusztus – TISZTA SZERETET

“A tiszta szeretet azt keresi, hogyan teheti boldoggá a szeretett lényt, s az ő boldogsága hogyan lehet további boldogság forrása. Azért kaptátok ezt a testet, hogy szeretetben éljetek, ez az egyedüli célja a létezésnek. Élj szeretetben! Lélegezz szeretetben! Énekelj szeretetben! Egyél szeretetben! Igyál szeretetben! Beszélj szeretetben! Imádkozz szeretetben! Meditálj szeretetben! Gondolkodj szeretetben! Tevékenykedj szeretetben!
Halj meg szeretetben!”

Jóga-szigetekSzeptember – NAGYLELKŰSÉG

“Aki műveli a kedvesség, szeretet, nagylelkűség, társadalmi és vallásos jellegű tulajdonságokat, valamint nem hagyja kibontakozni az önzés (anava) csíráit, az ellenőrzés alatt tartja érzékeit, önuralmat gyakorol, melynek főbb ismérvei az együttérzés, tolerancia és irgalom az élőlények iránt. Ezek azok a képességek, melyek a karma jógit jellemzik.”

Jóga-szigetekOktóber – MEGBOCSÁTÁS

„Felejts el gyorsan minden sértést, amit másoktól kaptál. Bocsáss meg azoknak, akik bántanak. Soha ne hordozz magadban haragot senki iránt. A megbocsátás a legmagasztosabb erény. Emlékezz arra, hogy a ma bűnöse a holnap szentje.”

Jóga-szigetekNovember – EGYENSÚLY

“Az élet eseményeit fogadd el úgy, ahogy azok jönnek. Ne morogj. Ne neheztelj. Ne légy szomorú. Ha kárörömmel gondolsz valamire, bajt provokálsz. Mindig van hatás és ellenhatás relatív szinten. Ha most nevetsz, később sírnod kell. Ha a sík talajon egy dombot szeretnél, csak úgy érheted el, ha egy gödröt ásol, és a dombhoz a földet onnan emeled ki. Nincs domb gödör nélkül, és nincs mosoly könny nélkül. Így marad meg mindig az egyensúly.”

Jóga-szigetekDecember – ELÉGEDETTSÉG

“Lelki békédet szolgálja, ha aktívan hivatásodnak vagy munkádnak élsz, vagy akár van egy hobbid, ami leköti figyelmedet. Elégedettséget érzel majd, és, hogy elértél valamit. Emlékezz a mondásra: „Nem csak kenyérrel él az ember”. Ha megengedheted magadnak, és lelki békédet sokra becsülöd, azt is helyesen teszed, ha inkább egy olyan hivatást vagy foglakozást választasz, ami anyagilag kevésbé kifizetődő, mintha olyat, amit mindvégig utálsz, de anyagilag kedvezőbb.”

További bölcsességeket ide kattintva találsz.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés