Levesfőzési módszerek

Levesfőzési módszerek
Alapmódszer: hogy a finomra vágott zöldségeket vajban vagy olajon hirtelen megpirítjuk. Ez kihozza az ízeket. Amikor a zöldségek megpuhulnak, adjuk hozzá a vizet, ízesítsük babérlevéllel, sóval, borssal. Forraljuk fel és takarékon főzzük kb 25 percig.
Egyszerűbb változat: a vizet a fűszerekkel közvetlenül a nyers, feldarabolt zöldségekre öntjük, felforraljuk. Takarék lángon kb 25 percig főzzük.
Ha táplálóbb levest szeretnénk, adjunk hozzá hüvelyeseket. Ilyenkor számításba kell venni, hogy előzőleg be kell áztatni azokat, és a főzési idő is meghosszabbodik, akár 1 órára.
Ízletesebb és táplálóbb lesz a leves, ha tálalás előtt mizót adunk hozzá. Babból, vagy gabonából készítve kiváló fehérjeforrás. Japánban a mizót megfázás esetén és a bőr tisztítására is használják.
A mizó az élesztőhöz hasonlóan élő szervezetnek tekintendő, ezért nem szabad soha felforralni vagy újrafőzni.