Tönkölybúza kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg tönkölybúza
 - 3 evőkanál búzasikér
 - magok ízlés szerint (napraforgó-, tök-, szezámmag, dió)
 - 2 teáskanál só
 - 2 evőkanál olivaolaj (ha diót teszek bele, dióolajjal készítem)
 - 2 teáskanál cukor
 - 2,5 dkg élesztő belemorzsolva
 - 2,5-3 dl víz fokozatosan hozzáöntve
 
Elkészítés:
A tönkölybúza kenyér alkotóelemeit összekeverjük, a vizet a végén fokozatosan adagoljuk, annyit, hogy a tészta elváljon az edény falától, arra ügyeljünk, hogy ne legyen ragacsos. Kb. 15 percig gyúrjuk, majd 1 és 1/2 órát letakarva meleg helyen kelesztjük. Átgyúrjuk és még 15 percet hagyjuk pihenni. 200 Celsius fokon 10 percig, majd 180 Celsius fokon 1 órát sütjük. FONTOS, hogy a sütőbe 1 bögre vizet tegyünk a tepsi alá. Finom, ropogós héjú kenyeret kapunk, konyharuhába csavarva tároljuk.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.
				