GÍTÁ Dzsajanti

Gítá Dzsajanti – Bhagavad Gítá kinyilatkoztatásának ünnepe

Ez hasonlóan a védikus ünnepekhez nem egy fix dátum, hanem az asztrológiai megegyezések szerint változó időpontra esik. Idén november 30-ra esik ez az esemény, mely 5.000 évvel ezelőtt történt. Az Úr Srí Krisna kedves barátját és tanítványát Ardzsunát tanította az élet céljáról (hogyan lehet elérni a legmagasabb rendű békét, boldogságot?). Ezt a párbeszédet őrzi a Bhagavad Gítá (Isteni Ének) címen ismert szent szöveg. Ez a szent szöveg tartalmazza a jóga egészét, úgyis ismeretes, mint a Jóga Bibliája.

A párbeszéd fényt derít az élet nagy kérdéseire: Ki vagyok Én? Mi a kötelességem? Mi az értelme az életnek és a halálnak? Hogyan lehetek boldog? Miért van szenvedés? Hogyan lehet megszabadulni a szenvedéstől? stb.

A Gítában Srí Krisna kinyilatkoztatja: Az is, ki csupán hallja ezt, telve hittel, gyűlölködés nélkül, ő is felszabadul, s eléri az igazul cselekvők boldog régióit.” (BG 18.71.)

Sivánanda Mester így ír a Gítáról: “Áldott az az ember, aki naponta tanulmányozza a Gítát! Duplán áldott az, aki a Gítá szellemében él! Triplán áldott az, aki a Gítában rejlő tudást megvalósította, és szert tett ezáltal az ÉN ismeretére! ÓM Tat Szat! ÓM Sánti, Sánti, Sántih”

Minden évben mi is megünnepeljük a teljes Bhagavad Gítá felolvasásával. Sok szeretettel várunk idén is a Gítá Dzsajantin a Gítá születésének Ünnepén december 2-án (szombaton) 15 órai kezdettel a Shanti Jóga-szigeten. A program ingyenes.

Program

Hari ÓM Tat Szat