Dívali / Dípávali ünnepe

Dípávali ünnepe!

A Dívali / Dípávali – a jóga, a ragyogó Önvalóval való összekapcsolódás ünnepe.
India egyik legnagyobb ünnepe a Dípávali, mely öt napon keresztül tart. Idén október 27.-vel kezdődik.

A Dípávali fényfüzért jelent. Dípa a fény; Avali azt jelenti, sorozat, füzér. Így a Dípávali a fényfüzérek fesztiválja a Tudás felragyogásának ünnepe. Egyben a Szattvikus vagy isteni tulajdonságok győzedelmeskedésének megünneplése a Radzsaszikus és Tamaszikus, vagyis alantas tulajdonságaink felett, melyek a valódi démonaink.

Az egész világ ott van bennünk. Az egész kozmosz megtalálható a saját testünkön belül mikroszkopikus formában. A nagy eposzok háborúi valójában bennünk zajlanak le. A Dípávalinak ezért pszichológiai vonatkozása is van, mivel elmélyedünk saját magunkban az önfegyelmezés, önmegtagadás és saját magunk legyőzésének szent lehetőségén, mert ezek vezetnek a spirituális erények kifejlesztéséhez, melyek mind az Önvaló Tudásának fényéből születnek.

„Bhagavatí Mahálaksmí a bőség Istennője nem pusztán az anyagi gazdagság Istennőjét jelenti. A Laksmí nem pusztán aranyat és ezüstöt jelent. A Laksmí általános pozitív irányú fejlődést és gyarapodást jelent a helyes irányba, fejlődést a magasabb szintek felé. A Visnu Puránában azt olvashatjuk, hogy ha Nárájana (Visnu) a nap, akkor Laksmí a nap ragyogása. Elválaszthatatlanok egymástól. Ahol Nárájana ott van, Laksmí is ott van. Ahol isteniség van, ott bőség is van. Ezért ma Dípávali napján a Legfőbb Istent imádjuk, aki minden felfogható erény, jóság és bőség forrása, melyet a fények meggyújtása, fényszertartás és vidám, örömteli érzések szimbolizálnak. Röviden tehát a mai nap a Szattva győzelmének ünnepe az alantas Gunák felett, az Isteniség győzelme a lelket gúzsba kötő tulajdonságok felett.”

– Szvámí Krisnánanda

Forrás: Prakas Govda Facebook

Gyújtsatok gyertyát és meditáljatok a ragyogó Önvalótokon!