Töltött sült alma

A töltött sült alma ízletes melengető téli desszert, ami a főétellel egyszerre sülhet a sütőben.

Alma jótékony hatásai

Az alma nem csak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de segít a fogyásban is, véd a szív betegségek és a magas koleszterint ellen. Fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, egyúttal távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is.

Ájurvédikus szempontból:
A sült alma tökéletes a vátának, kis mennyiségben a kaphának, a pittának nyersen fogyasztva ajánlott.

Dió jótékony hatásai

A dió sok ásványtartalma miatt hozzájárul szervezetünk helyes működéséhez, E-vitamin tartalma szépíti bőrünket, magas Omega-3 tartalma segíti az agy működését, és normalizálja az inzulintermelést, telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterint.

Ájurvédikus szempontból:
Jó a vátának, de a kapha és pitta kibillenéskor kerülni kell.

Hozzávalók:

  • 6 nagy alma
  • 50 g mazsola és / vagy aprított datolya
  • 50 g aprított dió vagy szezámmag
  • 60 ml almalé
  • joghurt a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Vegyük ki az alma magházát, de ne hámozzuk meg. Tegyük sütőpapírra. Keverjük össze a mazsolát és / vagy a datolyát, a diót vagy a szezámmagot az almalével. Töltsük az almákba a mazsolás keveréket. Kb. 50 percig süssük, ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl. Forrón tálaljuk, kínálhatjuk joghurttal.

6 adag lesz belőle.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

Eredeti recept a “JÓGA – az elme és test harmóniája” című könyvben található.