Töltött kelkáposzta

Töltött kelkáposzta

A köménymaggal ízesített, basmati rizsből álló ízletes batyukat paradicsomszósszal tálaljuk.

Kelkáposzta jótékony hatásai

Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a benne található magnéziumot és a kálciumot együttesen. Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
Kitünően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat.

Ájurvédikus szempontból:
Jó a pittának, de a kaphának és a vátának kerülni kell.

Basmati rizs jótékony hatásai

A rizsek között a basmati rizsnek a legalacsonyabb glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

Ájurvédikus szempontból: Jó a vátának és a pittának, de a kaphának kerülni kell.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 1 tk köménymag
  • 1 ek olívaolaj vagy ghí
  • 100 g főtt basmati rizs
  • 1 kk kurkuma
  • 2 tk pirospaprika
  • só és bors
  • 500 g paradicsomszósz

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, 4-es fokozatra.

Tépjük le a káposzta 6 külső nagy levelét. Mossuk meg, majd pároljuk 3-4 percig. A maradék káposzta negyedét tépdessük össze, a többit tegyük el más alkalomra. Pároljuk az összetépett káposztát köménnyel, olívaolajon vagy ghín 10 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főtt rizst, és fűszereket.

Tegyünk 1 kanál keveréket minden párolt káposztalevélre. Göngyöljük fel, zárjuk le ügyesen a tekercsek végeit.

A batyukat helyezzük szorosan egymás mellé a vékonyan kiolajozott sütőedénybe.

Öntsük rá a paradicsomszószt és süssük 30 percig.

6 adag lesz belőle.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.

További recepteket itt találsz.