Pikáns csicseriborsó

A pikáns csicseriborsó könnyen elkészíthető, nagy kedvenc.

Összeállítás: 20 perc, főzés: 30 perc.

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 50 dkg száraz (vagy konzerv – bármilyen közértben kapható) csicseriborsó
  • 2 nagy, érett paradicsom (vagy aprított konzerv paradicsom)
  • 1-2 hegyes erős zöldpaprika
  • 2 kávés kanál hing (Asafoetida – hagyma helyett)
  • 3 evőkanál ghí (olaj vagy vaj)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér (közértekben kapható, porított formában is megfelel)
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma (bio boltokban, olyan közértekben, ahol nemzetiségi különlegességek is kaphatók pl. Tesco)
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 2 teáskanál garam masala (bio boltokban, olyan közértekben, ahol nemezetiségi külenlegességek is kaphatók pl. Tesco)
  • 2-3 evőkanál felaprított korianderlevél (kapható mirelit is!)
  • 2 teáskanál citromlé

Elkészítés:

Az előzetesen egy éjszakára beáztatott csicseriborsót sós vízben puhára főzzük.

Ghí-ben vagy olajban megpároljuk a finomra gyömbért, és a kimagozott, apróra vágott zöldpaprikát.

Hozzáadjuk a kimagozott, apró kockákra vágott paradicsomot, megpároljuk, majd belekeverjük az őrölt koriandert és a leszűrt csicseriborsót. 10 percig (kevesebb is elég!) főzzük, felöntjük 2 dl-nyivel a borsó főzővizéből, és további 10 (u.a.) percig pároljuk.

Hozzáadjuk a garam masalát, a hinget, a citromlevet, és belekeverjük a felaprított koriandert, majd összefőzzük. Ha szükséges, adjunk hozzá még levet, hogy főzelékszerű legyen.

Jó étvágyat!

 

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.

Bhagavad Gítá 4/24.