Jógaoktatóknak

JÓ TANÁCSOK JÓGAOKTATÓKNAK

írta Szvámí Durgánanda

Mint jógaoktatónak, elsődleges feladatod az ászanák és a pránájáma tanítása, de amit valójában továbbadsz a tanulóknak, az a bölcsesség és a spiritualitás.

Kifelé úgy tűnik, hogy a tanítványok a gyakorlatok miatt jönnek el jógázni, de tudat alatt a bölcsességért jönnek. S amikor ők készen állnak, te is kész leszel arra, hogy megtanítsd nekik a mantrákat és azok jelentését. Ezen a ponton rájössz majd, hogy behatóan ismered a jógát. Ennek ellenére, kezdetben a legfontosabb feladatod az ászanák és a pránájáma tanítása.

Adnunk kell valamit a tanulóknak, amit otthon gyakorolhatnak. Elvégre nem nézhetik egész nap a szobrokat (múrtik), vagy ülhetnek egyhelyben, mint a szent emberek.

Szvámí Visnu-dévánanda erre a módszerre tanított bennünket, mert így azok, akik még járatlanok a jógában és annak spirituális igazságaiban, fokozatosan szívhatják magukba a mélyebb bölcsességet, amikor erre készen állnak. Ez a tudás annak univerzális megértése, hogy hogyan kapcsolódunk mindannyian az egyetlen Igazsághoz. Valójában fölösleges is erről beszélni akkor, amikor az ászanákat tanítjuk. A tanulók azt kérdezgetik, hogy hogyan gyakorolják ezt vagy azt a pózt, és csupán annyi a teendőnk, hogy megtanítsuk nekik úgy, ahogy egykor nekünk is megtanították.

Mi, Szvámí Visnu-dévánanda tanítványai mindannyian, pontosan ugyanúgy tanítunk nektek mindent, ahogy Szvámídzsí-től megtanultuk. Ez egy nagyon egzakt módszer, s fontos, hogy ti, mint jógaoktatók szintén tartsátok magatokat ehhez. Ezzel egyidőben a bölcsességet is frissen kell tartanotok magatokban a saját spirituális gyakorlásotokkal. Bizonyos idő elteltével és bizonyos tapasztalattal a hátatok mögött meglátjátok, hogy a tanítványok is elkezdenek jönni hozzátok.

Szvámídzsí azért csinált jógaoktatót belőlünk, hogy mi is gyakoroljunk. Azért vagyok még itt, mert felvállaltam a felelősséget, hogy tanítok, s ugyanez a felelősség vonatkozik rátok is. Ha elvonatkoztatott elmével tanítunk, ha nem azonosítjuk magunkat a tudással, akkor tiszta csatornáivá válunk e tudásnak. Ez a tisztaság tart fenn bennünket, bár ritkán vagyunk ennek tudatában. A jóga elgondolása az, hogy a lehető legtisztább módon éljünk; s ez nyújt támaszt, amikor életünk kihívásaival és nehézségeivel szembe kell néznünk.

A tanulók azonnal keresztüllátnak rajtunk, ha egy dolgot mondunk, és egy másikat csinálunk. Ezt mondják majd „Aha, a Szvámí minden este diszkóba jár, és minden nap ellátogat a henteshez, ahol azok a sonkák lógnak a plafonról.” Ha az lenne a szokásom, hogy minden nap ott ebédelek, megnyugtatlak benneteket, most nem ülnétek itt. Nem éreznétek a mondanivalóm tisztaságát és súlyát. Ha azt mondom nektek, hogy ne egyetek húst, és ne hallgassatok bömbölő zenét, s közben meg este a nagy hasammal eszem a sonkát, és megyek a diszkóba, akkor nem érintene meg benneteket az, amit mondok.

Szvámídzsí ezért tett jógaoktatóvá benneteket. Erre mindig emlékeznetek kell; ez nagy erőt ad majd. Az ötlet, hogy jógaoktatókat képezzen egy látomásból eredt, nem pedig egy jól kigondolt elhatározásból, hogy egy új pénzcsináló üzletet hozzon létre. Egy látomásból eredt, mely a békéről szólt. Ez az oka annak, hogy ez egy ilyen áldásos tevékenység.

Rengeteg ember jött el a tanfolyamainkra az egész világról. 1969 óta több mint 15.000 ember végezte el a Jógaoktató Képző Tanfolyamot. Ez nem azért van, mert mi jobbak vagyunk másoknál. Azért van ez, mert a Mesterünk, Szvámí Sivánanda isteni látomásának áldása van rajtunk. Egyikünk sem azért oktat, hogy pénzt keressen vele, nem ez a célunk. Ha ez lenne a cél, akkor másképp kellene csinálnunk. Akkor luxushotelekben oktatnánk.
Jól éreztétek magatokat az oktatói tanfolyamon? A legtöbb tanítvány az első naptól kezdve hátfájásra panaszkodik, meg hogy túl sokat kell keresztbe tett lábbal ülni a földön. De idővel hozzászokik mindenki. De vannak olyan oktatók, akik szállodákban tartanak órát, hogy minél több pénzt keressenek. Máskülönben senki nem menne hozzájuk. Egyik hétvégén egyik helyen oktatnak, a másik hétvégén meg egy másik helyen. S közben magukban azt számolják, hogy mennyi pénzt kerestek. Hétvégén TV-znek, nassolnak és táncolni járnak.

Mindnyájan hajlamosak vagyunk a naiv erőfeszítésre, mialatt jógát oktatunk, s elfelejtjük, hogy a Sivánanda Jógaoktató Képző Tanfolyam egy látomásból született, melyet Szvámídzsí egyszer Nassauban, a Bahamákon élt át. Ebben a látomásban az egész világ tűzbe volt borulva, és mindenki fejvesztve rohant. Ma tényleg mindenki rohan. Észrevettétek? Mindnyájan rohanunk. Rengeteg erőszak történik mindenütt. Mindnyájan halljuk a híreket. Néha jobb nem is nézni őket. Én megtanultam, hogy ne kerüljem a híreket, hanem figyeljek. Nem azért nézem, mert érdekel, sőt, inkább nagyon is untat, hanem azért nézem, hogy NE akarjam elkerülni, ami ma a világban történik.

Ha a Földet nézzük azt láthatjuk, hogy csakis karmikus oka van annak, hogy még az egész nem borult tűzbe. Ám a Májá (illúzió) hatására ezt gondoljuk: „Ó, itt velünk minden rendben van, úgyhogy a világ más tájain sem lehet baj.” De ez nem igaz. A látomást követően Szvámídzsí elgondolkodott azon, hogy mit is tehetne. Mit tehet egyetlen ember? „Á, én egyedül nem tehetek semmit. Nem vagyok politikus, s még ha az is lennék, mi jó származna belőle?” – így gondolkodunk.

Szvámídzsí feltette magának a kérdést „Mit tehetek én?” S ekkor visszaemlékezett arra, amit Szvámí Sivananda tett. Visszaemlékezett a Mesterére. Mit csinált Szvámí Sivananda? Ő is csak egyetlen ember volt; egy egyszemélyes vállalkozás. Nem vette körül sok tanítvány. Egyszerűen csak elment a Gangesz partjára, leült, és elkezdett meditálni, ászanákat, pránájámát gyakorolni, tisztító gyakorlatokat végezni. Mindig mosolygott. Amikor az emberek megkérdezték tőle „Hogy csinálja?”, akkor csak annyit mondott „Gyere, és élj velem.” Szvámí Vishnu-dévananda szintén tudni szerette volna, ki ez az ember; így elment a Himalájába, Rishikeshbe, a Sivánanda Ásramba. Saját szemével láthatta, hogy Sivánanda Mester csak olyasmit tanít, amit maga is gyakorol. Ő is képzett jógaoktatókat, amit ő Jóga Védánta Erdei Akadémiának nevezett. Aki részt vett ezen a képzésen, teljes egészében megismerkedett a jógával, ahogy ti is megismerkedtek, miután elvégeztétek a jógaoktatói tanfolyamot.

Szvámídzsí visszaemlékezett arra, hogy a Mestere mit csinált, és elhatározta, hogy követni fogja a példáját. Ez volt a Jógaoktató Képző Tanfolyam alapgondolata. Látjátok tehát, hogy milyen tiszta szándék vezérelte? Egyszerűen az volt a célja, hogy békét teremtsen minden emberben, mert ha béke van benned, akkor a férjed, feleséged is békés lesz, és a gyerekeid is azok lesznek. Mivel béke van a családodban, jól fogod ellátni a munkádat, nem lesz benned kapzsiság, harag, féltékenység. Békés környezetet teremtesz, s ezt a békét az emberek egymásnak adják tovább. Egyetlen ember ezreket képes befolyásolni. S ez volt Szvámídzsí célja. Ez a legnagyobb jótétemény a világbékéért, amit valaha bárki véghezvitt.

Ha erre gondolsz, miközben jógát oktatsz, magadban hordozod majd ezt a spiritualitást.

A spiritualitás azt jelenti, hogy nem csak magadra gondolsz, hanem másokra is. Ha így teszel, kiváló jógaoktató lesz belőled. Természetesen meg kell nézned, hogy amit oktatsz az tiszta forrásból származik-e. Úgy adod tovább a jógát, ahogy neked is megtanították? Ha a válasz igen, akkor a Mesterek áldása fog kísérni, és kitűnő jógaoktató lesz belőled. Ha ily módon oktatsz, akkor felterjeszthetnek a Nobel Béke Díjra, mert a világégés közepette te a békét teremted meg. Ellenben nem kapsz majd elismerést a munkádért. Ezért mondta Szvámídzsí, hogy a legmagasabb rendű jóga, ha eltűröd a sértést és a bántást. Mert senki nem tudja meg igazán, hogy mit is cselekszel. Mindenki azt gondolja, hogy te csak egy jógaoktató vagy. De sokkal több vagy annál. Nem csak azt tanítod, hogy hogyan kell helyesen végezni a napüdvözletet.

Rengeteg kommersz jógával találkozhatunk manapság, de amit te megtanultál, az valami sokkal mélyebb. Megtanultad, hogyan szolgálhatsz másokat, s hogyan mondj le tetteid gyümölcséről. Ezért kérte Szvámídzsí, hogy tanulmányozzátok a Bhagavad Gítát. Nem azért kérte, hogy hindut csináljon belőletek, sem nem azért, hogy a keleti filozófiák professzorává váljatok. Azért kérte, hogy megértsétek a karma törvényét. Ha ragaszkodtok tetteitek gyümölcséhez, akkor soha nem lesz béke bennetek, mert az agami karmát halmozzátok fel, ami azt jelenti, hogy mindent újra elölről kell majd kezdeni. És ki akarja ezt?

A békemozgalom szellemisége azt diktálja, hogy adni és adni. Ha valaki ad nekünk valamit és tudjuk, hogy ezért cserébe elvárásai vannak, akkor nem igazán tudunk örülni neki. Például a szomszédunk beállít egy nagy csokor virággal, de tudjuk, hogy azért teszi, hogy amikor szabadságra megy, akkor legyen aki meglocsolja a virágait. Ott van az elvárás, s ettől rögtön kényelmetlenül érezzük magunkat. De ha valaki úgy ad nekünk valamit, hogy nem vár el érte semmit, akkor szeretve érezzük magunkat. S ez az igazi adás.

Amikor oktatunk, mindent megadunk a tanulóknak, ők pedig érzik a szeretetet. Ha érzik, hogy szeretetet kapnak, akkor ők is képesek lesznek szeretetet adni. Sok ember él szeretet nélkül. Ezért jönnek el jógázni. De ha olyan oktatóhoz mennek, aki ezzel pénzt keres, akkor a szeretet nem tud megnyilvánulni, s a tanulók ezzel tisztában lesznek. Emlékezzetek erre. Ez a ti megmérettetésetek.

Ne tegyétek tehát ezt a jóga csodájával. Pénzt keresni önmagában nem rossz dolog, de hogy mit teszel a pénzzel, az fontos. Kibéreled a jógatermet a pénzből, képeket kereteztetsz be. Mi ezt tesszük vele. Nem szül jó karmát, ha a pénzt a saját céljaidra teszed félre. Ettől nem leszünk boldogok, nem kísér bennünket áldás, mert az érzékszerveink mindig egyre többet követelnek.

Szvámídzsí látomása az volt, hogy továbbadjuk azt a szeretetet, amelyet a jógagyakorlás által kapunk. Megérintjük az emberek szívét, így amikor hazamennek, tiszta szívből tudják szeretni a gyereküket, házastársukat stb.

Ha ezt az emlékezetedben tartod, akkor nagyszerű jógaoktató lesz belőled.

(Szvámí Durgánanda Szvámí Visnu-dévánanda közvetlen tanítványa volt, ma a Szvámí Vishnu által alapított Sivananda Jóga Védánta Központok világszervezetének igazgatója)

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.