„JELENLÉT” @ TINI JÓGA

„JELENLÉT” @ TINI JÓGA

A mai gyerekek, fiatalok gyakran nyugtalanok, szétszórtak, szorongók, túlterheltek, fáradtak, figyelmük elkalandozik. Sokan túl sok mindent csinálnak egyszerre, állandó bekapcsolt állapotban vannak, nincs idejük csak „úgy lenni”, Hol lehet hát a szünetgomb?

Érezted már a bőrödön a Nap sugarait, a sós könnyeket legördülni az arcodon, vagy amikor a csalódottság lüktetését érzed a testedben? Ha igen, akkor ezekben a pillanatokban biztos, hogy Te is megtapasztaltad a tudatosság ezen szintjét, mely egyet jelent az öröm és a bánat megtapasztalásával, amikor és ahogyan történik, anélkül, hogy bármit is kellened tenned vele, anélkül, hogy reagálnál vagy véleményt mondanál róla. Egyszerűen csak van és kész.

A tudatos jelenlét (angolul mindfulness) a jelen pillanat tudatossága, az, amikor egy dologra figyelsz, a jelen pillanatban és ítélkezéstől mentesen. Nyitott és szelíd hajlandóság arra, hogy megértsd, mi történik benned és körülötte. Erre mindenki képes, de általában nem gyakorolja tudatosan.

A tudatos jelenlét nem csak a gyerekeknek, tiniknek jótékony, szülőként mi is szeretnénk megszabadulni a tudatalatti szüntelen áramlásától. Gondolataink soha nem csitulnak el. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megszakítjuk a kapcsolatot velük, nem figyelünk rájuk.

A jóga technikái hatékony segítséget nyújtanak ebben is. Az ászanák (testhelyzetek) gyakorlása közbeni koncentráció, a légzés tudatos szabályozása, a relaxáció és a meditáció mind rávezet minket, hogyan legyünk tudatában annak, mi zajlik a testünkben és a fejünkben. A jógagyakorlatok segítenek megnyugodni, összeszedettébe válni, könnyen elaludni, csökkenteni a szorongást, kezelni a dühöt, türelmessé és tudatossá válni.

Ehhez a tiniknek is arra van szükségük, hogy a Tini jógán gyakorlással elő tudják hívni a tudatos jelenlétre való képességüket, mely egy velünk született képesség, fejleszthető és elmélyíthető.

Fiatalon megtapasztalva az olyan értékeket, mint a figyelem, a türelem, a bizalom és az elfogadás, a tinik az ’itt és most’-ban fognak gyökerezni, bőséges és stabil hellyel a növekedéshez és az önmegvalósításhoz.

Ha valaki rendszeresen jógázik, legyen gyerek, tini vagy felnőtt, a tudatos jelenlét képessége szuperül fejlődik, mely a jógamatracon kívül, a mindennapokban is remekül alkalmazható.

Tini jógára a következő Jóga-szigeteken tudsz járni:

Bővebb információért kattints a számodra közeli Jóga-szigetre.

Várunk szeretettel.

Forrás: Eline Snel: Ülj figyelmesen mint egy béka c. könyve

További cikkek a tinikről: FIATALOK, VIGYÁZZATOK A GERINCETEKRE