Graham kenyér

Graham kenyér

A kenyérsütés régi, de még ma is hasznos „tudomány”. A nem egészen tökéletes eredmény is lehet jóízű.

Hozzávalók:

  • 2 tk. szárított élesztő
  • 355-380 ml langyos víz vagy tej
  • 2 ½ ek. méz
  • 2 tk. tengeri só
  • 480 g teljes kiőrlésű liszt és kevés a szóráshoz
  • 30 ml olaj

Olajozzunk ki egy 1 kg-os vagy két 500 mg-os sütőformát.

Szórjuk az élesztőt a 90 ml melegvízbe vagy tejbe, adjuk hozzá a mézet, hagyjuk meleg helyen kb. 10 percig, amíg a keverék felhabosodik. Keverjük össze a sót a liszttel egy nagy tálban. Készítsünk mélyedést a közepébe, fokozatosan öntsük bele az élesztős keveréket és az olajat. Fakanállal dolgozzuk össze a mélyedés oldaláról haladva, közben adagoljuk hozzá a folyadékot. Ahogy keményedik a tészta, folytassuk kézzel. Tegyük át munkalapra, és jól gyúrjuk át. Fedjük le, hagyjuk a kétszeresére kelni (kb. 1 óra).

Gyúrjuk át a tésztát, és ha két formában sütjük osszuk ketté. Nyújtsuk hosszúkásra, a formánk méretére, tegyük bele, és nyomkodjuk körben a szélét, hogy kerekded legyen. Szórjuk meg liszttel, takarjuk le nedves konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni 30-40 percig, míg a tészta majdnem feljön a forma tetejére. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Süssük a kenyeret kb. 45 percig, ha egyben sütjük és 35 percig, ha kisebb adagban. Úgy ellenőrizhetjük, hogy átsült-e, ha kivesszük a formából, megütögetjük az alját: akkor jó, ha üreges hangot ad. Ha kell tegyük még vissza 5-10 percre.

1 nagy vagy 2 kisebb kenyér lesz belőle.

Változatok:

Ízletesebb lesz a kenyér, ha különféle folyadékokat használunk, pl. zöldséglevet. Mákos kenyérhez adjunk 50 g mákot, 1 tk. mandulakivonatot és még egy 1 ek. mézet. Magos, vagy gyümölcsös kenyér sütésekor adjunk a liszthez napraforgómagot, vagy szezámmagot, ill. 75 g mazsolást vagy datolyát.

Jó étvágyat!

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

További recepteket IDE kattintva találsz.