Dhál (Lencse vagy sárgaborsó leves)

Sárgaborsó jótékony hatásai

A világ legegészségesebb tápláléka között tartják nyilván. Nemcsak azért, mert létfontosságú anyagokból sokfélét tartalmaz, hanem azért is, mert ezek aránya szintén kedvező. Csak néhány a jótékony hatásai közül:

  • szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében,
  • elősegíti az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében/kezelésében,
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • csökkenti a szív és érrendszeri betegségek rizikójának kialakulásának lehetőségét,
  • kiváló fehérjeforrás, így az izmok, csontok, kötőszövetek, inak, haj szerkezeti elemei, valamint hormonok és enzimek alkotórészei,
  • sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni az idült vesebetegséget.

Hozzávalók:

  • 1 csomag  sárgaborsó vagy lencse
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál morzsolt koriander
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • hing (hagyma helyett), de el is hagyható
  • só vagy ételízesítő ízlés szerint
  • 1 cukkini
  • 1-2 fej paradicsom

Elkészítés:

A dhál elkészítéséhez olajon vagy ghí-n megpirítjuk a római köményt és morzsolt koriandert. Az előzőleg beáztatott lencsét vagy sárgaborsót ráöntjük és dupla mennyiségű vízzel felöntjük. (Ha vörös lencsét használunk nem kell előre beáztatni és a főzés ideje is lerövidül, kb. 20 percre.)

Hozzátesszük a sót vagy ételízesítőt, és addig főzzük, amíg a hüvelyes kezd szétfőni. Ezután beletesszük a zöldségeket, 5-10 percig főzzük (ízlés szerint), majd a végén a kurkumát is hozzáadjuk.

Jó étvágyat!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-samádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló jógikus recepteket ide kattintva találsz.